Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut luni, 11 aprilie 2011, la Luxemburg, o intalnire de lucru cu presedintele Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), Vassilios Skouris.
Presedintele Curtii de Justitie a facut o prezentare a recentelor propuneri de modificare a statutului CJUE, solicitand, in acelasi timp, sprijinul pentru sustinerea acestora la nivelul Statelor Membre. Cresterea numarului de cauze aflate pe rolul Curtii, dar si a complexitatii acestora impun o revizuire a modului de functionare pentru ca termenele de solutionare sa fie rezonabile. Ministrul Justitiei a subliniat interesul comun al guvernelor Statelor Membre pentru buna functionare a institutiilor comunitare si implicit al CJUE.
De asemenea, presedintele Curtii a abordat subiectul programului de trainning profesional pentru magistrati din Statele Membre, constand in stagii practice la Curte. Acestia vor lucra efectiv alaturi de judecatorii CJUE si vor fi implicati in instrumentarea cauzelor instantei europene.
Ambii demnitari au evidentiat beneficiile acestor schimburi de experienta, deopotriva pentru CJUE, dar si pentru judecatorii nationali si pentru colaboratorii acestora de la instantele din tara. In acest context, ministrul Justitiei a primit cu interes si deschidere invitatia de a populariza mai bine aceasta initiativa in randul magistratilor romani.
Ministrul Justitiei va prezenta CSM si presedintilor de instante argumentele pentru care acest proiect merita sa fie sutinut de catre liderii sistemului judiciar si va sustine in Plenul Consiliului luarea unor masuri pentru revitalizarea acestui program.
„Institutiile europene au nevoie de increderea cetatenilor si a investitorilor. Buna functionare a CJUE este un garant al bunei functionari a pietei unice europene si a respectarii drepturilor cetatenilor. Statele Membre au datoria sa sprijine CJUE, pentru ca in acest fel isi sprijina propriii cetateni. In ce priveste programul de trainning profesional al magistratilor nationali la CJUE, vom sprijini participarea cat mai larga a magistratilor romani. Programul contribuie la perfectionarea abilitatilor tehnice, schimbul de experienta judiciara, stabilirea de conexiuni profesionale transeuropene, preluarea de cunostinte profesionale si transmiterea acestora catre colegii din tara, formarea mentalitatilor in spiritul valorilor europene. Programul constituie si un bun argument pentru o politica inteleapta si flexibila, eliberata de rigiditati institutionale privind activitatea magistratilor detasati in alte organizatii, in functie de etapele evolutiei lor profesionale si optiunile personale care trebuie respectate,” a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Informatii de background:
Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a fost instituita in temeiul primului Tratat UE, Tratatul CECO din 1952. Sediul se afla la Luxemburg.
Misiunea Curtii este sa se asigure ca legislatia UE este interpretata si aplicata in mod uniform in toate Statele Membre UE, astfel incat legile sa se aplice in mod egal tuturor cetatenilor. Spre exemplu, Curtea se asigura ca instantele nationale nu pronunta sentinte diferite in acelasi caz.
Curtea se asigura si ca Statele Membre si institutiile UE aplica prevederile legislative. Curtea are puterea de a solutiona litigiile care apar intre State Membre UE, institutii UE, operatori economici si persoane fizice.
Curtea are in alcatuire un judecator din fiecare Stat Membru, astfel incat toate sistemele juridice nationale din cadrul UE sunt reprezentate.
Pentru a ajuta Curtea de Justitie sa faca fata numarului mare de cazuri inaintate spre solutionare si pentru a oferi protectie juridica sporita cetatenilor, in 1988 a fost creat un Tribunal de Prima Instanta. Acest tribunal (care functioneaza pe langa Curtea de Justitie) este responsabil pentru pronuntarea sentintelor in anumite cazuri, in special actiuni intentate de persoane fizice, companii si unele organizatii si cazuri care se incadreaza in dreptul concurentei. Acest tribunal are in alcatuire cate un judecator din fiecare stat membru UE.