Din statisticile oficiale rezulta ca din martie si pana in septembrie, numarul de someri a scazut cu peste 90.000 de persoane. Aceleasi date arata si ca numarul de disponibilizari in primele noua luni ale anului a fost de aproape 239.000, din care peste 30.000 s-au facut prin concedieri colective.
In conditiile in care numarul somerilor angajati este cu mult mai mic decat al celor nou intrati in statistici, cum este posibil ca rata somajului sa scada de la luna la luna?
Desi autoritatile de la Bucuresti se lauda ca Romania are una dintre cele mai mici rate ale somajului din tarile UE, indicatorul fiind cu mult sub media europeana, piata muncii este departe de a-si fi revenit, iar patronii nu numai ca nu fac angajari, dar continua sa dea afara, intr-un ritm mai redus, ce-i drept, fata de anul trecut.
Pe de alta parte, sindicatele spun ca, in Romania, la ora actuala, numarul celor care nu au un loc de munca se ridica la aproape un milion, indiferent de ce spun cifrele oficiale.
Prima explicatie pentru acest paradox este ca o parte din somerii inregistrati la ANOFM in prima perioada a crizei, sfarsitul lui 2008 - inceputul lui 2009, au iesit din statistici. Si nu pentru ca si-ar fi gasit un loc de munca, ci pentru ca dupa un an, acestia sunt scosi automat si nu mai primesc indemnizatie de somaj.
In acelasi timp, daca un somer inregistrat nu se duce pentru o perioada mai mare de trei luni la agentie pentru a declara ca nu si-a gasit loc de munca, acesta nu mai este luat in calcul la stabilirea ratei somajului.
Daca luam in calcul faptul ca multi dintre cei care au ramas fara loc de munca si-au incercat norocul in strainatate, zeci de mii de romani semnand un contract intr-o alta tara de la inceputul anului, ei contribuie, de asemenea, la scaderea ratei somajului.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Sursa incont.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri