Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2021 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG. Voucherele de vacanta se intorc!

OUG. Voucherele de vacanta se intorc!
Ministerul Economiei anunta un OUG prin care voucherele de vacanta se intorc pentru bugetari. Aceasta a fost prima prioritate a noului ministru, conform informatiilor furnizate E-Juridic.

"Sistemul romanesc de acordare a vocherelor de vacanta este un exemplu de buna practica si as mentiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulatiei turistice interne, sprijinirea comunitatii locale, refacerea fortei de munca, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar si crearea unor noi oportunitati de angajare. Din aceste motive, chiar astazi am publicat noul proiect de OUG", a spus Cadariu. Tichetele ar urma sa se acorde din 2022.

La consultarile pentru elaborarea acestui OUG au participat membri ai Aliantei pentru Turism - Cartel Alfa, Asociatia Nationala a Statiunilor Balneare si Balneoclimatice din Romania (ANSBBR), Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania (FAPT) si Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET).

In anii precedenti, acordarea indemnizatiilor de vacanta sau a primelor de vacanta, dupa caz, sub forma voucherelor de vacanta, in valoare de 1450 lei s-a dovedit a fi o masura cu efecte benefice asupra industriei turismului din Romania incurajand un numar de circa un milion de salariati romani din cadrul institutiilor de stat sau al societatilor in care statul este actionar unic sau majoritar, sa-si petreaca concediile in tara.

Conform noului proiect de OUG, institutiile publice vor acorda anual vouchere de vacanta in valoare de 1450 de lei pana in 2026. Mai mult, prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2021, pentru personalul militar, politistii, politistii de penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala se deconteaza serviciile turistice prestate de orice structura de primire turistica aflata pe teritoriul Romaniei, in limita a 1450 de lei pentru un salariat.

Actul va trebui acum adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial pentru a se aplica. Anticipam ca acest lucru se va intampla destul de repede, intrucat nevoia de sustinere a sectorului turistic este evident necesara.

OUG vouchere vacanta 2022

Avand in vedere ca masura de acordare a voucherelor de vacanta in valoare de 1.450 lei, reglementata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a dovedit a fi o masura cu efecte benefice asupra industriei turismului din Romania, incurajand un numar de circa un milion de salariati romani din cadrul institutiilor publice sa isi petreaca concediile in tara si, totodata, a atenuat o parte din efectele negative ale pandemiei de COVID-19 asupra sectorului turistic, cetatenii romani posesori de vouchere de vacanta achizitionand pachete turistice in tara in perioadele in care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendata,
luand in considerare faptul ca potrivit art. 36 alin. (2) din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare, la data de 1 ianuarie 2022 se abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare,
avand in vedere ca masura mentinerii acordarii voucherelor de vacanta, in cuantum de 1.450 lei, pana la data de 31 decembrie 2026 va sprijini industria ospitalitatii, puternic afectata de efectele pandemiei de COVID-19, in sensul recuperarii pierderilor suferite ca urmare a suspendarii sau a restrangerii activitatii structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si/sau alimentatie publica sau a restrangerii circulatiei persoanelor in anumite zone,
in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,

in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Articolul I
Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, acorda, anual, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, vouchere de vacanta in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

Articolul II
Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 599 din 13 iulie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 34, litera a) va avea urmatorul cuprins:
a) art. 24-27, care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2027;
2. Articolul 34^1 va avea urmatorul cuprins:
Articolul 34^1
Pana la data de 1 ianuarie 2027 prevederile prezentei legi nu se aplica voucherelor de vacanta.
3. La articolul 36, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
(2) La data de 1 ianuarie 2027 se abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul III
Termenul prevazut la art. 4 si art. 5 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 24 din 9 ianuarie 2019, se proroga pana la data de 1 ianuarie 2027.

Articolul IV
(1) Voucherele de vacanta aferente anilor 2022 - 2026 se emit doar pe suport electronic.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (4) al art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanta, emise in perioada ianuarie 2020 - decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeste pana la data de 31 decembrie 2022.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada 2022-2026, pentru personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala se deconteaza serviciile turistice prestate de orice structura de primire turistica clasificata aflata pe teritoriul Romaniei, in limita a 1.450 de lei pentru un salariat.
(4) In cazul personalului prevazut la alin. (3), decontarea sumelor reprezentand servicii turistice cuvenita in anul 2020 se poate efectua si pentru serviciile prestate in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022 de orice structura de primire turistica aflata pe teritoriul Romaniei, in limita valorica a diferentei dintre limita valorica prevazuta pentru anul 2020 si cuantumul decontat efectiv personalului pentru serviciile prestate acestuia in perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2021.
(5) Cuantumul sumelor decontate potrivit alin. (3) sau (4) nu se ia in calcul la determinarea limitei prevazute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul V
Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 03 Decembrie 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "OUG. Voucherele de vacanta se intorc!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


©2022 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2022

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016