Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager

De ce #TeleormanLeaks nu intra sub incidenta Regulamentului GDPR

ANSPDCP au transmis o notificare catre jurnalistii RISE Project prin care le cere divulgarea surselor din cazul #TeleormanLeaks si le arata ca risca o amenda de 20.000.000 de euro. Iata, insa, de ce nu poate fi aplicat aici Regulamentul GDPR.

Jurnalistii RISE Project au primit o valiza cu documente, poze si terminale electronice in care existau mai multe date privind activitatea TelDrum si legatura acestei companii cu Liviu Dragnea, liderul PSD. Au fost descoperite mai multe lucruri interesante si au fost facute conexiuni pe care pana acum DNA nu a reusit sa le dovedeasca. 

La doua zile dupa publicarea rezultatelor, ANSPDCP trimite catre redactia RISE o notificare prin care li se cere divulgarea surselor din cazul #TeleormanLeaks si informatii despre toate datele pe care acestia le detin sustinand ca risca si o amenda de 20.000.000 de dolari in cazul in care nu va furniza acces inspectorilor institutiei la sistemele informatice ale RISE Project. Bineinteles, Legea GDPR a fost invocata. 

Puteti citi notificarea transmisa de catre ANSPDCP mai jos. 

anspdcp rise project gdpr

 

Institutia care realizeaza aceste notificari si controale este condusa de Ancuta Opre, urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu. Ea a fost acuzata de DNA pentru ca ar fi supraevaluat proprietati pe cand lucra pentru ANRP. Notificarea ANSPDC transmisa RISE Project este semnata de George Balaiti, fost coleg al Ancutei Opre si fost angajat al serviciului de comunicare al PSD.

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Diurna legala in Romania si in strainatate


Lucrarea pe CD & 39;Diurna Legala in Romania si in strainatate& 39; va ajuta sa solutionati problemele pe care le intalniti in cazul diurnei angajatilor Aveti salariati care pleaca in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar reprezentand vizite oficiale tratative negocieri consultari incheieri de conventii ...

Oferta Speciala
valabila 48h

rise project gdpr anspdcp amenda

Prevederile Regulamentului GDPR nu se aplica in cazul #TeleormanLeaks

Cu toate ca ANSPDCP invoca art. 57 si 58 din Regulamentul 679/2016 al PE si al Consiliului privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si arata ca lipsa unui raspuns la aceasta solicitare ar putea fi amendata cu 20.000.000 de euro, jurnalistii nu au niciun motiv sa se ingrijoreze.

Regulamentul GDPR care stabileste amenzi atat de mari cuprinde si alte prevederi dintre care amintim:

  • Articolul 6, alin. 1, lit. (e) - prelucrarea este necesara pentru indeplinirea unei sarcini care serveste unui interes public sau care rezulta din exercitarea autoritatii publice cu care este investit operatorul;
  • Articolul 9, alin. 2, lit. (g) - prelucrarea este necesara din motive de interes public major, in baza dreptului Uniunii sau a dreptului intern, care este proportional cu obiectivul urmarit (...);
  • Articolul 18, alin. 2 - In cazul in care prelucrarea a fost restrictionata in temeiul alineatului (1), astfel de date cu caracter personal pot, cu exceptia stocarii, sa fie prelucrate numai cu consimtamantul persoanei vizate sau pentru constatarea, exercitarea sau apararea unui drept in instanta sau pentru protectia drepturilor unei alte persoane fizice sau juridice sau din motive de interes public important al Uniunii sau al unui stat membru.
  • Articolul 21, alin. 6 - In cazul in care datele cu caracter personal sunt prelucrate in scopuri de cercetare stiintifica sau istorica sau in scopuri statistice in conformitate cu articolul 89 alineatul (1), persoana vizata, din motive legate de situatia sa particulara, are dreptul de a se opune prelucrarii datelor cu caracter personal care o privesc, cu exceptia cazului in care prelucrarea este necesara pentru indeplinirea unei sarcini din motive de interes public.
  • Articolul 49, alin. 1, lit. (d) - transferul este necesar din considerente importante de interes public.
  • Articolul 85, alin. 2 - Pentru prelucrarea efectuata in scopuri jurnalistice sau in scopul exprimarii academice, artistice sau literare, statele membre prevad exonerari sau derogari de la dispozitiile capitolului II (principii), ale capitolului III (drepturile persoanei vizate), ale capitolului IV (operatorul si persoana imputernicita de operator), ale capitolului V (transferul datelor cu caracter personal catre tari terte sau organizatii internationale), ale capitolului VI (autoritati de supraveghere independente), ale capitolului VII (cooperare si coerenta) si ale capitolului IX (situatii specifice de prelucrare a datelor) in cazul in care acestea sunt necesare pentru a asigura un echilibru intre dreptul la protectia datelor cu caracter personal si libertatea de exprimare si de informare.

 

In plus, Legea nr. 190/2018 prevede ea insasi unele derogari la:

  • Articolul 7 - Prelucrarea datelor cu caracter personal in scopuri jurnalistice sau in scopul exprimarii academice, artistice sau literare
    • In vederea asigurarii unui echilibru intre dreptul la protectia datelor cu caracter personal, libertatea de exprimare si dreptul la informatie, prelucrarea in scopuri jurnalistice sau in scopul exprimarii academice, artistice sau literare poate fi efectuata, daca aceasta priveste date cu caracter personal care au fost facute publice in mod manifest de catre persoana vizata sau care sunt strans legate de calitatea de persoana publica a persoanei vizate ori de caracterul public al faptelor in care este implicata, prin derogare de la urmatoarele capitole din Regulamentul general privind protectia datelor:
      • a)capitolul II - Principii;
      • b)capitolul III - Drepturile persoanei vizate;
      • c)capitolul IV - Operatorul si persoana imputernicita de operator;
      • d)capitolul V - Transferurile de date cu caracter personal catre tari terte sau organizatii internationale;
      • e)capitolul VI - Autoritati de supraveghere independente;
      • f)capitolul VII - Cooperare si coerenta;
      • g)capitolul IX - Dispozitii referitoare la situatii specifice de prelucrare.”

 

In plus, procesatorul de date personale TelDrum va trebui amendat de ANSPDCP pentru ca nu a reusit sa pastreze in siguranta datele personale ale angajatilor si partenerilor de afaceri, permitand astfel o scurgere de date. 

Finalmente, presedintele PSD a mai amintit si in 2017 de faptul ca o investigatie jurnalistica in care era implicat ar fi incalcat Regulamentul GDPR.

Presa nu are niciun motiv pentru care sa ii fie frica. Jurnalistii trebuie sa stie ca sunt protejati de legislatia in vigoare! 

Protejati-va si dumneavoastra de astfel de posibile abuzuri folosind ghidul nostru complet si practic pentru implementarea corecta a GDPR! Pentru a-l obtine dati CLICK AICI!

de

Data aparitiei: 09 Noiembrie 2018
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "De ce #TeleormanLeaks nu intra sub incidenta Regulamentului GDPR":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi


Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

ClubJuridic.ro - intrebarea zilei

Hartuire firme recuperare dupa 5 ani de la contractarea creditului

Intrebare: Sora mea are un credit luat in urma cu 6 ani. In prezent este divortata si nu are servici nici in tara nici in afara... nu are proprietati. o firma de recuperare suna necontenit atat pe ea cat si fetele ei care sunt minore. Mai au dreptul dupa atata timp sa o contacteze? Este legal sa hartuiasca atat pe ea cat si minorele? Ce putem face? Din cate stiu, datoria s-a prescris dupa 3 ani... Tot recuperatorii adauga dobanzi, penalitati, ca si cum as fi semnat contractul cu ei.

Raspuns: Daca nu a intervenit vreo cauza de intrerupere sau suspendare a prescriptiei, dreptul la executare s... [citeste tot raspunsul aici...]

Atentie, Juristi!
5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016