
IAMSAT Muntenia SA, o firma al carui obiect de activitate sunt instalatiile interioare si automatizarile in constructii, a fost amendata de ANSPDCP pentru incalcarea GDPR.
Investigatia a fost demarata ca urmare a unei plangeri formulate de o persoana vizata care a reclamat faptul ca IAMSAT Muntenia SA a continuat sa prelucreze datele sale personale dupa desfacerea contractului de munca, in anul 2020. Printr-o cerere, aceasta persoana a adus la cunostinta operatorului ca nu isi da consimtamantul pentru utilizarea adresei sale de e-mail si ca se opune prelucrarii datelor sale personale de catre IAMSAT Muntenia SA sau/si de terti persoane fizice sau juridice, dupa incetarea contractului de munca.
In cadrul investigatiei efectuate, s-a retinut ca IAMSAT Muntenia SA nu a prezentat dovezi cu privire la informarea prealabila si completa a angajatilor sai, inclusiv a persoanei vizate, inainte de a incepe prelucrarea datelor personale ale acestor persoane prin mijloacele de supraveghere video instalate la locul lor de munca, puse in functiune de la jumatatea anului 2020, desi operatorul avea obligatia informarii salariatilor potrivit art. 12-13 din Regulamentul General privind Protectia Datelor.
Totodata, s-a retinut ca IAMSAT Muntenia SA nu a solutionat cererea persoanei vizate si nu i-a comunicat un raspuns privind masurile adoptate in urma exercitarii dreptului de opozitie in cadrul termenelor legale, in conformitate cu dispozitiile art. 12 alin. (3), raportate la art. 21 din Regulamentul General privind Protectia Datelor.
Operatorul a fost sanctionat contraventional, astfel:
- amenda in cuantum de 9.892,4 lei, echivalentul a 2.000 euro pentru incalcarea dispozitiilor art. 12-13 din Regulamentul General privind Protectia Datelor;
- amenda in cuantum de 4.946,2 lei, echivalentul a 1.000 euro pentru incalcarea dispozitiilor 12 alin. (3) si art. 21 din Regulamentul General privind Protectia Datelor.
In acelasi timp, in cadrul investigatiei operatorului i s-a aplicat si doua masuri corective.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cazul in care in prima saptamana a unei luni cu 160 de ore lucratoare, un angajat efectueaza 48 de ore, iar in a doua saptamana 32 de ore si in urmatoarele doua saptamani cate 40 de ore pe saptamana, la calculul salariului se va considera ca angajatul a efectuat 8 ore suplimentare si trebuie sa isi primeasca drepturile salariale pentru munca suplimentara sau o zi libera platita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o situatie cu o salariata care se regaseste in concediu medical cod 14 de peste un an de zile. Luna aceasta a acumulat 377 de zile calendaristice pe acelasi cod. Intrebarea mea este urmatoarea: la depasirea celor 365 de zile pentru a beneficia pana la un an si jumatate are nevoie de avizul medicului expert? Medicul sau oncolog a informat-o ca nu este nevoie de aviz pana la un an si jumatate insa din ce m-am documentat reiese ca ar fi nevoie dupa expirarea celor 365 de zile calendaristice.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam daca ne puteti ajuta cu un model de contract individual de munca si fisa postului aferenta pentru meseria de: electrician auto. As dorii, daca se poate, contractul individual de munca electrician auto sa cuprinda si: Criterii de evaluare a activitatii profesionale a salariatului - Dimensiunile evaluarii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<