Conform raportului "Special Pensions in the EU" publicat exclusiv in limba engleza, Romania plateste cele mai mari salarii si pensii din UE pentru magistrati.
Departamentul EEDP al Comisiei Europene a publicat raportul "Special Pensions in the EU" prin care se releva ca magistratii din Romania se bucura de cele mai mari salarii si pensii din UE. Actul a fost intocmit de Per Eckefeldt si Anda Patarau. Mai mult, pensii speciale pentru magistrati exista in doar 10 tari din Uniunea Europeana.
Presedintele ICCJ, Corina Corbu, a transmis publicului interesat ca "in pofida unei legende, nici salariile si nici pensiile magistratilor nu sunt cele mai mari", iar cine voia sa afle adevarul putea sa verifice foarte usor acest lucru.
Afirmatiile magistratului sunt acum contrazise de acest raport al Comisiei Europene.
Pensiile speciale au fost trecute pe agenda publica in mai multe randuri, insa initiativele din Parlament erau gandite de la bun inceput a fi neconstitutionale. Asa cum experienta din trecut ne-a dovedit, o simpla sesizare catre CCR duce la anularea oricaror intentii de eliminare a acestor venituri uriase post-activitate care sunt obtinute mult mai repede de magistrati fata de alti cetateni cu ocupatii diferite.
Cea mai recenta
decizie in acest sens a CCR a fost data la inceputul lunii mai 2020, in urma unei
sesizari a ICCJ asupra
proiectului de lege care abroga pensiile speciale.
Raportul departamentului EEDP al Comisiei Europene releva si faptul ca in Romania se acorda cele mai bune beneficii banesti pentru magistrati, pe langa pensionarea de drept fara penalizare cu 15-20 de ani mai devreme fata de varsta pe care trebuie s-o implineasca alti cetateni romani pentru a se retrage din activitate.
Mai mult, numarul tarilor UE in care magistratii nu primesc pensii speciale este mai mare decat numarul tarilor in care magistratii primesc pensii speciale.
Conform unei statistici intocmite de RISE Project,
un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie castiga de 8,1 ori mai mult decat salariul mediu din Romania. In acelasi an, un judecator neamt, de la instanta germana corespondenta, castiga de doar 1,6 ori mai mult decat salariul mediu din tara sa!
"Contrastul acesta – dintre nivelul de salarizare al magistratilor romani si cel al magistratilor din UE – se mentinea si in cazul judecatorilor debutanti, care activau in judecatorii", mai arata RISE Project.
Raportul "Special Pensions in the EU" mai releva si alta realitate care infatiseaza discriminarea pozitiva pentru magistrati: la retragerea din activitate pensiile magistratilor sunt mai mari decat salariul incasat in timpul activitatii in profesie. Valoarea medie a pensiei incasate de magistratii romani este, astazi, dupa impozitare, 17.840 de lei. Pentru comparatie, valoare medie a pensiei din sistemul public este de 1.580 de lei. Adica de
11,3 ori mai mica decat media din magistratura.
Exemplul cel mai elocvent prin care se demonstreaza ca Romania plateste cele mai mari salarii si pensii din UE pentru magistrati este situatia magistratului Daniel Morar.
A ocupat functia de procuror-sef DNA intre 2005 si 2012 si este, incepand cu 2013, unul dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale. In 2015, Morar avea 49 de ani si ii mai ramasesera inca sapte ani de activitate din mandatul de la CCR. Totusi, pentru ca implinise 25 de ani in magistratura, a putut sa „iasa” la pensie. Consecinta „iesirii” lui la pensie a fost ca, in veniturile sale, pe langa salariul de la CCR – unde a continuat sa lucreze – si-a facut loc si pensia speciala.
Pensia i-a fost calculata ca 80% din veniturile brute care ii erau trecute, in momentul acela, in statele de plata de la Curtea Constitutionala. Cu alte cuvinte, peste noapte, Morar a devenit si angajat al CCR, si pensionar CCR! Anul trecut, platit fiind in aceasta dubla partida – si ca pensionar, si ca angajat CCR – Morar a incasat 11.000 de euro pe luna de la statul roman. Iar pensia magistratului e in continua crestere. An de an, se recalculeaza, indexandu-se cu cate un procent, pentru fiecare nou an pe care Morar il petrece in magistratura. Astfel, astazi, dupa cinci ani de pensie, pensia lui nu mai este egala cu 80% din veniturile brute de pe statul de plata de la CCR, ci cu 85%. La anul, va fi egala cu 86%. Peste doi ani, cu 87%.
Initial, legea prin care magistratii beneficiau de pensie speciala era gandita ca reprezentand 80% din ultimul salariu net si se platea incepand cu varsta la care si ceilalti cetateni ai Romaniei isi primeau aceste drepturi banesti. Ulterior, in 2004, guvernul Nastase a modificat valoarea pensiei din 80% din ultimul salariu net in 80% din salariul brut, in care intrau toate sporurile din acea ultima luna de activitate.
Cresterile, insa,nu s-au oprit in 2004. Ele au continuat cu urmatoarele praguri medii: 3.384 lei in 2005, 7.085 lei in 2008, 8.754 lei in 2010, 9.791 lei 2016, 11.896 lei in 2017, 15.091 lei in 2018 si 18.307 lei in 2020. Datele sunt preluate din statisticile Casei Nationale de Pensii.
Mai mult, in 2006, Monica Macovei a decis ca orice magistrati se poate pensiona dupa minimum 25 de ani de activitate in profesie.
De atunci si pana acum, situatia fericita a magistratilor a ramas neschimbata.
Finalmente, va reamintim ca exista, totusi,
o serie de motive pentru care judecatorii si procurorii merita cateva avantaje fata de ceilalti membri ai campului muncii. Acestea, insa, ar trebui ajustate.