(1) Adoptia este desfacuta de drept in cazul prevazut la art. 462 alin. (2) lit. a).
(2) De asemenea, adoptia poate fi desfacuta in cazul in care fata de adoptat este necesara luarea unei masuri de protectie prevazuta de lege, daca desfacerea adoptiei este in interesul superior al copilului. In acest caz, adoptia se considera desfacuta pe data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care se dispune masura de protectie, in conditiile legii.
Punere in aplicare
„ Adoptiile incuviintate inainte de intrarea in vigoare a Codului civil raman supuse, in ceea ce priveste validitatea lor, legii in vigoare la data cand au fost incuviintate. ”
— Art. 49 din Legea 71 privind punerea in aplicare a noului Cod Civil
Jurisprudenta
"Din principiul potrivit caruia adoptia se face numai in interesul celui adoptat, rezulta ca si la desfacerea acesteia trebuie sa se tina seama exclusiv de interesul adoptatului, iar nu de vreun interes al adoptatorilor. De aceea, adoptatorii sunt exclusi dintre persoanele care pot cere desfacerea adoptiei.
Asa fiind, actiunea formulata in cauza de adoptatoare a fost corect respinsa de prima instanta.
Instanta de apel admitand actiunea adoptatoarei, dar nu ca una in desfacerea adoptiei - in care adoptatoarea nu avea calitate procesuala activa - ci ca pe o actiune in anulare, a retinut, in esenta, ca desi cu ocazia incheierii actului de adoptie toate partile "au declarat ca inteleg sa-si asume toate consecintele adoptiei, de ordin moral si material, in realitate vointele lor nu s-au concretizat in acele declaratii", urmarindu-se doar ingrijirea fiicei handicapate a adoptatorilor de catre minor si, respectiv, asigurarea vocatiei acestuia la succesiunea adoptatorilor.
Sarcina de a ingriji de fiica handicapata revenea de la lege minorului adoptat, in calitate de frate, astfel incaat asumarea unei astfel de obligatii, corelativ cu interesul urmarit constand in dobandirea vocatiei la succesiunea adoptatorilor, nu pot fi considerate ca fiind contrare spiritului legii, care sa duca la anularea adoptiei.
Cat priveste neintelegerile ivite intre cele doua familii, de aproape 4 ani de la incuviintarea adoptiei, ca urmare a decesului adoptatorului, acestea nu justifica punerea in discutie a insasi legalitatii actului adoptiei, la incheierea caruia au fost intrunite toate cerintele de fond si de forma, impuse de lege."
(Constantin Crisu, Ştefan Crisu, "Practica si literatura juridica 1994-1997; Curtea Suprema de Justitie, sectia civila, decizia nr.1514 din 23 mai 1995)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<