
Ordinul privind stabilirea formularului-tip al Procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea 1, nr.504 din 23 mai 2022.
Formularul se intocmeste in 3 exemplare de agentul constatator si se arhiveaza astfel:
— exemplarul 1, la organul fiscal cu atributii de evidenta si colectare a creantelor statului competent;
— exemplarul 2, la contravenient;
— exemplarul 3, la agentul constatator.
Impotriva procesului-verbal, care tine loc de titlu de creanta se poate face plangere, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii, la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. In situatia in care contravenientul nu va achita amenda (amenzile) si nu va exercita nicio cale de atac legala impotriva procesului-verbal, in termen de 15 zile de la data comunicarii, procesul-verbal constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.
Potrivit Ordinului emis de presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, "se aproba modelul si continutul formularului-tip „Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor”, prevazut in anexa nr. 1, destinat utilizarii in activitatea de control desfasurata de persoanele cu atributii de control din cadrul Corpului de control al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, desemnate in acest sens prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie".
Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare si de pastrare a noului formular tipizat
1. Denumire: Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor
2. Cod: .................
3. Format: A4
4. Caracteristici de tiparire:
— se tipareste pe ambele fete, in 3 exemplare (alb, roz si verde);
— hartie autocopiativa;
— este inseriat si numerotat, inseriere cu cerneala rosie;
— se broseaza in carnete de cate 150 de file (50 de seturi);
— perfor pe fiecare fila situat la 10 mm de cotor;
— copertare si etichetare.
5. Se difuzeaza gratuit.
6. Se utilizeaza la constatarea unor fapte de care se face vinovat contravenientul si la stabilirea
sanctiunilor prevazute de lege.
7. Se intocmeste in 3 exemplare de agentul constatator.
8. Circula si se arhiveaza:
— exemplarul 1, la organul fiscal cu atributii de evidenta si colectare a creantelor statului competent;
— exemplarul 2, la contravenient;
— exemplarul 3, la agentul constatator.
Formularul-tip al Procesului-verbal are regim special si se tipareste prin unitati specializate.

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<