Procurorii DIICOT din Cluj si politistii de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate au efectuat, joi, un numar de 47 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Cluj, Neamt si Bistrita-Nasaud. Motivul acestora l-a reprezentat destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de risc si de mare risc.
Potrivit procurorilor, prin circuitul infractional, membrii grupului au obtinut aproximativ 55.000.000 de lei.
"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2012-2017, la nivelul municipiului Cluj-Napoca s-a constituit un grup infractional organizat, care a avut ca principal scop savarsirea infractiunilor de trafic intern si international de droguri de risc si de mare risc, respectiv medicamente aflate sub control national conform Legii nr.339/2005 (Codeina, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Midazolam, etc.), urmarind prin aceasta obtinerea unor sume foarte mari de bani. Sumele de bani astfel obtinute au fost reciclate prin intermediul mai multor societati comerciale, pentru a se ascunde adevarata provenienta a acestora si a se crea aparenta legalitatii, existand astfel indiciile savarsirii infractiunii de spalare de bani", se arata intr-un comunicat remis joi de DIICOT, citeaza agerpres.ro.
Din cercetarile efectuate a rezultat ca membrii acestei gruparii infractionale, organizata pe mai multe paliere, au intrat in posesia unor medicamente supuse controlului special prin intermediul unor farmacii din judetele Cluj si Bistrita, cu complicitatea unor farmacisti. Ulterior, membrii gruparii infractionale au preluat comenzi de la clienti in sistem on-line (site-uri de farmacii online) printr-un "call-center" ce functiona in judetul Cluj.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
"In modul de operare se retine faptul ca membrii gruparii simulau efectuarea unor controale medicale, intarindu-le convingerea clientilor ca au fost consultati de catre un medic real, astfel acestia lansand comanda de produse. Pentru onorarea comenzii, era necesar ca acel client sa achite in avans contravaloarea medicamentelor si a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau in moneda Bitcoin. Ulterior efectuarii platii, unii membrii ai gruparii se deplasau la oficii de transfer si ridicau sumele de bani, iar alti membri expediaa comanda de produse medicale (in principal in SUA), prin intermediul oficiilor postale, sub forma de scrisori postale (pentru a disimula ca in fapt se expediau produse farmaceutice in mod ilegal)", mai spun procurorii DIICOT.
Investigatiile pentru destructurarea gruparii au fost desfasurate cu sprijinul autoritatilor americane DEA (Drug Enforcement Administration), cu suportul Directiei Operatiuni Speciale si cu sprijinul SCCO Timisoara, Targu-Mures, Oradea, Bacau, Alba-Iulia si Cluj si al luptatorilor serviciilor pentru actiuni speciale.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri