Proiectul privind modificarea legilor Justitiei a ajuns joi dimineata la Consiliul Superior al Magistraturii, care urmeaza sa dea un aviz consultativ.
MJ a publicat, miercuri seara, proiectul de modificare a legilor Justitiei, trimis pentru avizare la CSM de ministrul Tudorel Toader, informeaza Agerpres.
"Proiectul isi propune sa aduca modificari, in principal, prevederilor privind evaluarea profesionala, promovarea in functii de executie la instante si parchete, numirea in functii de conducere la instante si parchete, reglementarea situatiilor in care magistratii sunt in imposibilitatea de a-si exercita functia, precum si eficientizarea managementului instantelor si parchetelor", se arata in expunerea de motive a proiectului postat pe site-ul Ministerului Justitiei.
Proiectul contine o serie de modificari anuntate anterior de Tudorel Toader, printre care numirea procurorului general si a procurorilor-sefi ai DNA si DIICOT de catre CSM la propunerea ministrului Justitiei, preluarea Inspectiei Judiciare de catre MJ, precum si infiintarea unei directii specializate in efectuarea urmaririi penale pentru infractiunile savarsite de magistrati.
Referitor la numirea procurorului general si a procurorilor-sefi ai DNA si DIICOT, proiectul prevede ca acestia vor fi selectati dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
"Modificarea formulei de numire in aceste functii da eficienta atat rolului Consiliului Superior al Magistraturii de protejare a independentei sistemului judiciar, cat si dreptului si obligatiei ministrului Justitiei de a veghea asupra modului in care se realizeaza conducerea parchetelor. in acest fel, legea speciala atribuie ministrului Justitiei un rol in procedura de numire in functie a procurorilor cu functii de conducere mentionati mai sus, dandu-se substanta prevederilor art. 132 alin. (1) din Constitutie care prevede ca "procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei", se arata in expunerea de motive, citata de Agerpres.
Conform aceleiasi surse, ministrul Justitiei va avea prerogativa de a selecta candidaturile pentru functiile de conducere, avand obligatia ca la finalul procedurii sa inainteze CSM cel putin doua propuneri de numire, iar CSM, in cadrul unei proceduri transparente, va dispune asupra numirii in functia de conducere.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE