Seful Statului a promulgat luni legea conform careia magistratii si membrii personalului de specialitate juridica care au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie nu mai beneficiaza de pensie de serviciu, anunta Agerpres.
Luni a fost semnat decretul referitor la promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Astfel, proiectul legislativ arata ca judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica ce au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie nu vor mai beneficia de pensie de serviciu.
"Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 82 si 83 indice 1 si de indemnizatia prevazuta la art. 81 judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care ulterior eliberarii din functie au fost condamnati definitiv pentru infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau infractiunile in legatura cu acestea ori pentru o alta infractiune intentionata savarsita inainte de eliberarea din functie", se precizeaza in cadrul actului normativ.
Actul mai arata ca "punerea in miscare a infractiunii penale pentru una dintre infractiunile prevazute la alin. 1 atrage de drept suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de serviciu daca aceasta a fost acordata pana la solutionarea definitiva a cauzei. In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza, in conditiile legii, de pensie din sistemul public".
Senatul a fost forul decizional in acest caz.
Senatorii juristi au stabilit ca aceste prevederi nu se aplica retroactiv, ci doar in cazul situatiilor valabile de la momentul intrarii in vigoare a legii.
Mediafax aminteste ca acest proiect de lege a trecut de Camera Deputatilor in data de 22 octombrie 2013. A ajuns la Senat, unde a fost amanat de mai multe ori. A fost apoi adoptata de plenul Senatului in data de 18 iunie.
Senatorii juristi au eliminat din lege infractiunile legate de serviciu, respectiv abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, prevederile elgii urmand sa fie puse in aplicare doar pentru infractiunile de coruptie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<