Pentru detasarea unor muncitori in alta tara trebuie ca mai intai sa existe conditiile necesare detasarii, respectiv, sa existe un alt angajator interesat si care va solicita detasarea unor salariati ai dumneavoastra, ceea ce presupune si existenta unei conventii intre cei doi angajatori.
Conform art. 45 din Legea 53/2003 modificata si republicata (Codul muncii), detasarea este “actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.”
Pentru detasarea unui salariat este nevoie doar ca sa fie indeplinite conditiile legale si sa se intocmeasca dispozitia si ordinul de detasare care se va depune la Inspectoratul Teritorial de Munca pentru inregistrarea detasarii.
Cat priveste plata taxelor salariale trebuie sa tinem cont de dispozitiile art. 47 alin.1 din Legea 53/2003 modificata si republicata unde se mentioneaza faptul ca drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea. Cu toate acestea aliniatul 2 al aceluiasi articol prevede si posibilitatea ca “pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
“Prin urmare taxele salariale vor fi platite de catre angajatorul care plateste salariatul. In cazul in care salariul este platit de catre angajatorul din tara de detasare, cheltuielile aferente se vor achita in acea tara, urmand a se transmite angajatorului care a dispus detasarea documente care confirma plata tuturor cheltuielilor aferente salariului cat si documente din care rezulta ca salariatul si-a desfasurat activitatea in tara in care a fost detasat, la angajatorul de acolo, in baza unui acord intre cei doi angajatori.
O alta problema o constituie diurna si alte drepturi de care salariatul poate beneficia in conditiile legii. Acest fapt rezulta si din dispozitiile art. 7 din H.G. 1860/2006 cu modificarile ulterioare, prin care se specifica faptul ca drepturile salariale aferente muncii prestate la locul detasarii si cheltuielile de detasare se platesc de unitatea la care se efectueaza detasarea. La aceasta hotarare face referire si Codul fiscal cu privire la diurna. In ceea ce priveste cuantumul diurnei si alte aspecte legate de aceasta trebuie tinut cont de prevederile din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2011-2014.