Dizolvarea sau desfiintare asociatiei de proprietari conform legii in vigoare a fost o tema pe care cititorii E-Juridic ne-au tot propus-o in perioada in care realizam o campanie de informare gratuita cu privire la intrarea in vigoare a noii legi.
Statutul asociatiei de proprietari pe care trebuie sa il aiba orice entitate de acest fel trebuie sa includa obligatoriu motivele si modalitatea prin care se dizolva sau desfiinteaza aceasta. Asadar, in modelul standard impus prin Ordinul nr. 1058/2019 regasim si aceste prevederi. Explicatiile complete sunt disponibile mai jos, impreuna cu actele necesare pentru a duce pana la capat aceasta initiativa.
Ai nevoie de ajutor? Gasesti TOT ceea ce trebuie sa stii in lucrarea Asociatii de Proprietari. Obligatii fiscal-contabile! ...click pentru detalii si comenzi <<<
Nota! Obligatiile administratorului de bloc sau condominiu sunt pe E-Juridic!
Conform Capitolului IX din Statutul asociatiei de proprietari, dizolvarea sau desfiintarea acesteia se impune atunci cand:
Pentru ca dizolvarea sau desfiintarea asociatiei de proprietari sa fie completa in cazul scaderii numarului de proprietari este, bineinteles, nevoie de acordul instantei. Proprietarii se vor adresa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala se afla pentru a cere incetarea personalitatii juridice.
Actele necesare pentru dizolvarea sau desfiintare asociatiei de proprietari vor fi incluse in doua dosare (unul la judecatorie, altul la organul financiar) care vor cuprinde:
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
In situatia in care a avut loc distrugerea in intregime sau partiala a condominiului, privim inspre dispozitiile art. 657 din Codul civil care stipuleaza urmatoarele:
Sa vedem, mai intai, ce spune legea in vigoare:
Intelegem, asadar, ca actul normativ in vigoare stabileste necesitatea infiintarii de asociatii de proprietari, insa nu obliga la realizarea acesteia. Este, insa, important sa intelegem ca fara o asociatie de proprietari constituita legal, reprezentativitatea in fata instantelor sau a autoritatilor sau a furnizorilor va fi mult mai slaba.
Conform legii in vigoare, cea mai simpla metoda de a desfiinta/dizolva asociatia de proprietari este ca aceasta nici sa nu fie infiintata, adica proprietarii sa nu fie de acord prin semnatura cu aparitia acesteia.
Daca, totusi, va aflati in situatiile prevazute de lege de mai sus, atunci aveti pasii la indemana si stiti ce puteti face.
In prezent, multe asociatii de proprietari exista doar pentru ca mai multe apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de distributie. Aici intra termoficarea, apa, canalizare si gazele. Desi pentru apa si gaze exista contoare individuale, termoficarea inca nu este impartita in fiecare condominiu. Canalizarea ramane si ea o enigma. Pentru acestea doua din urma, asociatia de proprietari poate sa decida cum plateste fiecare apartament in parte si daca sa imparta cheltuielile in mod egal.
Un exemplu care a luat mai multi romani prin surprindere la capitolul dizolvare/desfiintare asociatie de proprietari a fost orasul Rovinari. Pentru ca sistemul centralizat de termoficare a cedat, cetatenii au ales sa isi instaleze centrale termice si au renuntat la a mai avea asociatii de proprietari. Proprietatea comuna este administrata la mica intelegere, fara a mai fi create fonduri de rulment si fara a mai avea angajati care sa se ocupe de treburile condominiului.
"Nu avem asociatie de proprietari. Ne platim fiecare utilitatile. Este mai bine asa, sa nu-i mai platim pe altii. Eu am centrala de apartament. Nu ne mai trebuie asociatie. Am prins si perioada cu asociatiile de locatari si ne-au mancat banii. Ne-au lasat fara fond de rulment, fara fond de reparatii", a spus Constantin Simion, proprietar din orasul Rovinari.
Ai nevoie de ajutor? Gasesti TOT ceea ce trebuie sa stii in lucrarea Asociatii de Proprietari. Obligatii fiscal-contabile! ...click pentru detalii si comenzi <<<
Locatarii sustin ca atata timp cat au contorizat consumul la gaze, apa, curent nu vad care ar mai fi rolul asociatiei de proprietari in blocul lor. "Nu avem asociatie de proprietari. Avem apartament proprietate si este contorizat totul. Avem centrala si platim cat consumam. Am avut si asociatie de locatari si nu prea era bine. Erau pierderi si ne incarcau la facturi. Ne-am facut contracte individuale si este foarte bine. S-a hotarat de catre proprietari sa trecem la individual si nu avem treaba cu nimeni", sustine o proprietara din orasul Rovinari.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE