Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raportul MCV pentru Romania si Bulgaria, publicat marti

Romania si Bulgaria vor afla noutati despre progresul facut in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), intrucat un raport in acest sens va fi publicat marti.

Actul cu privire la progresul facut de ambele tari va fi dezbatut si votat in Colegiul Comisarilor, inainte ca acesta sa fie eliberat publicului. 

Ne reamintim faptul ca la inceputul anului 2019 Jean Claude Juncker spunea va exista sansa ca MCV sa fie ridicat pana la finalul mandatului sau. ”In ceea ce priveste MCV-ul, am spus ca as fi vrut ca in timpul mandatului nostru acest mecanism sa fie finalizat. Va trebui insa sa mai studiem cu grija observatiile facute recent de comisie in ceea ce priveste Romania. Am mai discutat cu Guvernul despre aceasta chestiune",  a subliniat atunci presedintele CE in cadrul unei declaratii de presa comune cu oresedintele Klaus iohannis.

Dupa sedinta Colegiului Comisarilor de marti vom afla daca MCV va fi ridicat, dar cateva surse din interiorul aparatului administrativ executiv european spun ca exista o posibilitate ca Romania si Bulgaria sa fie incluse intr-un alt sistem de monitorizare a statului de drept.

Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a fost instituit la intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana, acum 12 ani in urma. In raportul prezentat in anul 2018, Comisia arata ca "Legile justitiei reprezentau o baza esentiala pentru evaluarea pozitiva a progreselor inregistrate de Romania in cadrul MCV din ianuarie 2017". In plus, "in raportul din noiembrie 2017 se sublinia deja necesitatea ca guvernul si parlamentul sa asigure un proces legislativ deschis, transparent si constructiv, in care independenta sistemului judiciar si avizele instantelor judecatoresti sa fie apreciate si luate in considerare in mod corespunzator. (...) In prezent, legile justitiei modificate sunt in vigoare. Acestea contin o serie de masuri care slabesc garantiile juridice privind independenta sistemului judiciar, fiind de natura sa submineze independenta efectiva a judecatorilor si a procurorilor si, prin urmare, increderea opiniei publice in sistemul judiciar. Reactiile de contestare din partea sistemului judiciar si a societatii civile s-au indreptat in aceasta directie. Printre principalele dispozitii problematice se numara, in special: crearea unei sectiuni speciale de urmarire penala pentru anchetarea infractiunilor comise de magistrati, noile dispozitii privind raspunderea materiala a magistratilor pentru deciziile luate, un sistem nou de pensionare anticipata, restrictii privind libertatea de exprimare in cazul magistratilor si noi motive de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. 

Niciuna dintre aceste modificari nu corespunde recomandarilor MCV".

raport mcv romania

Europarlamentarul Dragos Tudorache (PLUS) anunta inca de luni seara ca Bulgaria va scapa de MCV, insa Romania nu.

"Acesta e rezultatul concret al guvernarii PSD. O tara distrusa din toate punctele de vedere. De la economie la justitie. Inca din 1990 ne-au aratat cine sunt si ce vor: hotie si cumetrie. In 2016, negociam cu Comisia Europeana, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul facut, toata increderea castigata in dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv si sistematic la adresa justitiei, incercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea fata de avertismentele europene, toate acestea au adus Romania in situatia de a fi azi ultima tara din Europa sub MCV. Da, Bulgaria a fost scoasa de sub incidenta MCV, in situatia in care in 2016 urma sa fie decuplata de Romania si lasata exact acolo unde ne gasim noi astazi", spune Tudorache.

Pe de cealalta parte, premierul demis Viorica Dancila este optimista. "Ma astept ca, din punct de vedere al evaluarii actului de guvernare, raportul MCV sa fie pozitiv. Eu spun ceea ce vreau sa fie acum. Din punct de vedere al Guvernului Romaniei, din punct de vedere al meu ca premier, eu consider ca nu am gresit cu nimic din punct de vedere juridic si sper ca raportul MCV sa reflecte acest lucru”, a declarat, luni, Viorica Dancila.

Vom reveni cu actualizari asupra acestui subiect.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Raportul MCV pentru Romania si Bulgaria, publicat marti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI