Consiliul Superior al Magistraturii a publicat recent un comunicat de presa privind apararea independentei sistemului judiciar in raport de afirmatiile domnilor Eugen Nicolicea - deputat in Parlamentul Romaniei, Rares Bogdan - realizator TV si Dan Puric - actor, eseist si regizor de teatru.
In sedinta din data de 23 august 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca afirmatiile lansate in spatiul public prin intermediul unor emisiuni difuzate in perioada 11 - 12 iulie 2016 de posturile de televiziune "Realitatea TV" si "Antena 3", preluate ulterior si de alte institutii mass media, afecteaza credibilitatea justitiei, aducand atingere independentei si impartialitatii procurorilor, precum si independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.
Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei si are obligatia de a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.
Verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara la solicitarea din data de 19 iulie 2016 a vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizarii procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
Acestea au vizat afirmatiile domnilor Eugen Nicolicea - deputat in Parlamentul Romaniei, Rares Bogdan - realizator TV si Dan Puric - actor, eseist si regizor de teatru, lansate in spatiul public prin intermediul emisiunii "Jocuri de putere" difuzata de postul de televiziune "Realitatea TV" si emisiunilor "La ordinea Zilei" si "Sinteza Zilei" difuzate de postul de televiziune "Antena 3" in perioada 11 - 12 iulie 2016.
Afirmatiile persoanelor publice nominalizate au fost emise in contextul audierii de catre DNA a domnului Laurentiu Streza, Mitropolit al Ardealului, in calitate de martor intr-un dosar aflat in instrumentarea acestei structuri si au vizat activitatea profesionala a procurorilor DNA si legalitatea masurilor dispuse, fiind pusa in discutie deontologia profesionala a acestora.
Inspectorii judiciari au constatat ca afirmatiile lansate in spatiul public, in sensul ca activitatea procurorilor are caracter distructiv si urmareste sa loveasca in reperele morale ale propriului popor, aduc atingere independentei sistemului judiciar cu consecinta decredibilizarii acestuia. Mai mult, la nivelul societatii, un astfel de mesaj poate genera un sentiment de revolta si respingere fata de justitie.
Sustinerile potrivit carora citarea la sediul DNA a unor inalti ierarhi ai Bisericii a reprezentat un act abuziv al procurorilor, intrucat trebuiau gasite alte modalitati "discrete" pentru audierea acestora, reprezinta acuzatii de natura sa creeze o presiune asupra activitatii procurorilor si sa afecteze increderea cetatenilor in independenta, impartialitatea si reputatia lor profesionala.
S-a constatat ca afirmatiile lansate in spatiul public de catre persoane publice care se bucura de o anumita cota de incredere din partea opiniei publice, au depasit limitele admisibile ale libertatii de exprimare si pot induce in randul opiniei publice neincrederea in corectitudinea si legalitatea activitatii procurorilor, cu consecinta subminarii independentei, impartialitatii si prestigiului justitiei, elemente esentiale pentru existenta unui stat de drept.
Plenul Consiliului a apreciat ca afirmatiile mentionate, lansate in spatiul public in perioada 11 - 12 iulie 2016 prin intermediul posturilor de televiziune "Realitatea TV" si "Antena 3", preluate ulterior si de alte institutii media, afecteaza credibilitatea justitiei, aducand atingere independentei si impartialitatii procurorilor, precum si independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Rapoartele Inspectiei Judiciare pot fi vizualizate pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro.
Sursa: CSM
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE