Parlamentul Romaniei dezbate un proiect de lege care prevede ca afacerile care vand bauturi alcoolice si tigari minorilor vor fi inchise si amendate cu minimum 15.000 lei.
Initiatorul acestor modificari pentru Legea nr. 349/2002 si Legea nr. 61/1991 arata ca elevii de gimnaziu si liceu isi petrec timpul liber prin localuri publice, "unde se comercializeaza produse alcoolice sau din tutun si, mai grav, consuma astfel de produse, desi legislatia in vigoare interzice acest lucru, atat pentru comercianti, cat si pentru minori".
Mai mult, organizatia "Salvati Copiii" a aratat intr-un raport din 2019 ca in 2014-2017 s-a inregistrat o crestere a consumului produselor din tutun in randul minorilor pentru ca modalitatile de promovare s-au "diversificat".
Acelasi document arata ca popularizarea produselor din tutun a fost posibila pentru ca magazinele vand tigari celor care au intre 13 si 15 ani. Mai mult, conform aceluiasi raport, aproape 80% dintre fumatorii minori au spus ca n-au fost impiedicati sa cumpere tigari. Documentul mai arata ca s-au cumparat chiar si tigari la bucata, desi acest lucru este interzis.
Initiatorul mai arata ca odata cu aceasta situatie, apare si accesul facil al minorilor in baruri, terase, restaurante sau cluburi. Odata intrati in aceste locatii, consumul de alcool si tutun este facilitat de angajati.
"Chiar daca in Romania exista o legislatie consacrata acestei problematici, sunt operatori economici care, poate din cauza unor pedepse mici, nu respecta aceste interdictii, preferand obtinerea unui castig financiar facil, dar imoral", mai stipuleaza initiatorul in expunerea de motive atasata proiectului de lege.
Unicul semnatar mai arata ca "sanatatea copiilor nostri este pe primul loc, chiar daca unele afaceri nu vor mai fi la fel de rentabile".
Pentru ca afacerile care vand bauturi si tigari minorilor sa poata fi inchise de autoritati Legea nr. 349/2002 si Legea nr. 61/1991 se modifica.
Astfel, art. 10, lit. b) din Legea nr. 349/2002 se va modifica, dupa cum urmeaza:
Proiectul de lege a fost introdus pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Punctul de vedere al Guvernului nu a fost solicitat.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Ramane de vazut cand va intra in vigoare propunerea si daca parlamentarii nu vor modifica initiativa originala.