Intrebare: Societatea noastra (parte vatamata si parte civila) in cadrul unui proces penal nu a primit motivele de apel depuse de inculpat (desi am solicitat comunicarea lor prin intermediul instantei de judecata, in mod oficial, in scris, catre instanta de judecata, la mai multe termene de judecata).
Mentionam ca, din cauza ca nu am dorit sa inregistram cheltuieli suplimentare (procesul a avut loc intr-o localitate aflata la distanta fata de sediul nostru) nu am fost prezenti la niciun termen de judecata.
Apelul inculpatului a fost admis iar noi am primit ulterior, prin posta, copia minutei deciziei penale respective.
Este legala aceasta practica a instantelor penale de judecata (necomunicarea motivelor de apel la cererea expresa a uneia dintre partile procesului penal)? Ce remediu juridic exista in aceasta situatie care afecteaza principiile procesului penal?
Raspuns:
Spre deosebire de procedura civila, care prevede obligatia comunicarii cererilor si inscrisurilor catre partea adversa, procedura penala nu prevede obligatia comunicarii cererilor si inscrisurilor.
Potrivit art. 374 C.proc.pen., motivele de apel se pot formula si oral in ziua judecatii, deci este perfect legal ca partea adversa care nu este prezenta la judecata sa nu ia cunostinta de motivele apelului.
Chiar daca societatea dvs. a formulat o cerere repetata sa i se comunice motivele apelului inculpatului, aceasta cerere nu avea un temei legal si instanta nu i-a dat curs.
Practic completul de judecata nu avea nici un temei legal sa dispuna efectuarea unui act procedural care nu e prevazut de lege si care presupune costuri suplimentare pentru instanta si incarcarea activitatii instantei, daca nu si amanarea judecatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<