Intrebare: Societatea noastra (parte vatamata si parte civila) in cadrul unui proces penal nu a primit motivele de apel depuse de inculpat (desi am solicitat comunicarea lor prin intermediul instantei de judecata, in mod oficial, in scris, catre instanta de judecata, la mai multe termene de judecata).
Mentionam ca, din cauza ca nu am dorit sa inregistram cheltuieli suplimentare (procesul a avut loc intr-o localitate aflata la distanta fata de sediul nostru) nu am fost prezenti la niciun termen de judecata.
Apelul inculpatului a fost admis iar noi am primit ulterior, prin posta, copia minutei deciziei penale respective.
Este legala aceasta practica a instantelor penale de judecata (necomunicarea motivelor de apel la cererea expresa a uneia dintre partile procesului penal)? Ce remediu juridic exista in aceasta situatie care afecteaza principiile procesului penal?
Raspuns:
Spre deosebire de procedura civila, care prevede obligatia comunicarii cererilor si inscrisurilor catre partea adversa, procedura penala nu prevede obligatia comunicarii cererilor si inscrisurilor.
Potrivit art. 374 C.proc.pen., motivele de apel se pot formula si oral in ziua judecatii, deci este perfect legal ca partea adversa care nu este prezenta la judecata sa nu ia cunostinta de motivele apelului.
Chiar daca societatea dvs. a formulat o cerere repetata sa i se comunice motivele apelului inculpatului, aceasta cerere nu avea un temei legal si instanta nu i-a dat curs.
Practic completul de judecata nu avea nici un temei legal sa dispuna efectuarea unui act procedural care nu e prevazut de lege si care presupune costuri suplimentare pentru instanta si incarcarea activitatii instantei, daca nu si amanarea judecatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: S.C. activeaza in domeniul fabricarii robinetilor de extractie petrol, cu un numar de 157 salariati. Categorii de meserii: frezor, lacatusi mecanici, vopsitori industriali, modelieri, etc. S.C. este in insolventa si o parte din activitate si-a modificat structura nevoilor de muncitori calificati. Societatea poate asigura la sediul sau, calificare la locul de munca? Care sunt conditiile si documentele necesare a.i. calificarea sa fie valabila si trecuta in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Raportul cu privire la neconformitati este primit in mod automat de reprezentantul legal si persoana careia i s-a delegat responsabilitatea completarii in reges? Sau trebuie solicitat din reges de catre oricare dintre cei doi mentionati mai sus?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<