Intrebare: Societatea noastra (parte vatamata si parte civila) in cadrul unui proces penal nu a primit motivele de apel depuse de inculpat (desi am solicitat comunicarea lor prin intermediul instantei de judecata, in mod oficial, in scris, catre instanta de judecata, la mai multe termene de judecata).
Mentionam ca, din cauza ca nu am dorit sa inregistram cheltuieli suplimentare (procesul a avut loc intr-o localitate aflata la distanta fata de sediul nostru) nu am fost prezenti la niciun termen de judecata.
Apelul inculpatului a fost admis iar noi am primit ulterior, prin posta, copia minutei deciziei penale respective.
Este legala aceasta practica a instantelor penale de judecata (necomunicarea motivelor de apel la cererea expresa a uneia dintre partile procesului penal)? Ce remediu juridic exista in aceasta situatie care afecteaza principiile procesului penal?
Raspuns:
Spre deosebire de procedura civila, care prevede obligatia comunicarii cererilor si inscrisurilor catre partea adversa, procedura penala nu prevede obligatia comunicarii cererilor si inscrisurilor.
Potrivit art. 374 C.proc.pen., motivele de apel se pot formula si oral in ziua judecatii, deci este perfect legal ca partea adversa care nu este prezenta la judecata sa nu ia cunostinta de motivele apelului.
Chiar daca societatea dvs. a formulat o cerere repetata sa i se comunice motivele apelului inculpatului, aceasta cerere nu avea un temei legal si instanta nu i-a dat curs.
Practic completul de judecata nu avea nici un temei legal sa dispuna efectuarea unui act procedural care nu e prevazut de lege si care presupune costuri suplimentare pentru instanta si incarcarea activitatii instantei, daca nu si amanarea judecatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<