Efectele cesiunii trebuie analizate intre parti si fata de terti.
A. Intre parti, prin cesiunea de creanta se produce un transfer al dreptului de creanta din patrimoniul cedentului in patrimoniul cesionarului. Daca transferul creantei este cu titlu oneros atunci se face cu tot cu accesorii si garantii, la valoarea ei nominala, indiferent de pretul de transfer.
Dincolo de modalitatea aleasa pentru notificarea cesiunii, dupa indeplinirea procedurilor in acest sens, debitorul cedat nu mai poate face plata cedentului, ci exclusiv cesionarului.
Debitorul cedat poate opune cesionarului toate mijloacele de care ar fi putut uza impotriva cedentului, inclusiv plata facuta unui creditor aparent.
Cedentul nu raspunde de solvabilitatea debitorului cedat decat daca s-a obligat in mod expres de aceasta si doar pentru solvabilitatea prezenta, in lipsa de stipulatie contrara.
Raspunderea pentru solvabilitatea debitorului se intinde pana la concurenta pretului cesiunii si a cheltuielilor in legatura cu cesiunea.
B. Fata de terti cesiunea de creanta produce efecte doar de cand devine opozabila, prin notificarea debitorului sau prin acceptarea de catre acesta. Terti sunt debitorul cedat, alti cedenti subsecventi si creditorii cedentului.
Pana cand ii devine opozabila cesiunea, debitorul poate face plata cedentului, liberandu-se astfel de datorie, poate invoca compensatia cu o datorie mai veche a cedentului, poate opune prescriptia extinctiva cedentului.
Este important de precizat ca cesiunea trebuie notificata si fidejusorului debitorului cedat in aceleasi conditii in care s-a facut debitorului.
Dupa notificarea sa, debitorul trebuie sa faca plata cesionarului, nu mai poate opune acestuia compensatia pe care ar fi putut-o invoca cedentului.
In situatia cand aceeasi creanta a fost cedata mai multor cedenti, are prioritate cel care si-a inscris primul cesiunea in arhiva electronica, dar debitorul se libereaza de datorie daca face plata cedentului care l-a notificat primul sau pe care a acceptat-o mai intai.
Este util de retinut ca creditorii cedentului sunt considerati terti fata de cesiune pana la notificarea sau acceptarea acesteia de catre debitor. Dupa indeplinirea procedurilor de publicitate a cesiunii de creanta, acestia pot cere doar revocarea cesiunii prin actiunea pauliana, bineinteles cu indeplinirea celorlalte conditii impuse de lege.
Actuala reglementare a cesiunii de creanta reflecta o conceptie moderna a legiuitorului care a ales sa ii acorde acestei institutii un loc binemeritat in cadrul obligatiilor.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Prin Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivelul Societatii, ce are ca perioada de valabilitate 01.06.2024-31.05.2025, la art. 93 alin. 2 din acesta se precizeaza ca, A« odata cu cresterea salariului de baza minim brut pe economie, vor fi majorate toate salariile de baza stabilite prin contractele individuale de munca, cu suma fixa cu care a fost majorat salariul de baza minim brut pe economie. A» Fata de acestea , societatea s-a conformat, fapt pentru care in luna decembrie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Noi avem un Contract Colectiv de Munca ce a fost semnat pe 2 ani care a expirat in 20.12.2024. La negocierile pt noul contract colectiv de munca, partile inca nu au reusit sa se puna de acord. Am dori sa stim urmatorul aspect: - Ce acte vor guverna activitatea firmei, atat timp cat Contractul Colectiv de Munca a expirat a ma refer la perioada ce se va scurge pana efectiv se va semna noul Contract colectiv ce poate se va semna in Mar. 2025 a sau cine stie cand. De exemplu, al 13-lea salariu este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<