Soferii trebuie sa fie atenti pe durata starii de urgenta, intrucat rovinieta nu se prelungeste automata. CNAIR a confirmat acest lucru.
Rovinieta nu se prelungeste automata in perioada starii de urgenta, asa cum se intampla acum, spre exemplu, cu actele de identitate care urmeaza sa expire.
"Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public si intrebarile primite in aceasta perioada cu privire la mentinerea valabilitatii rovinietelor care expira in perioada starii de urgenta, CNAIR informeaza utilizatorii retelei de drumuri nationale si autostrazi ca rovinietele nu se incadreaza in categoria , motiv pentru care valabilitatea acestora inceteaza la sfarsitul ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat tariful", se arata in comunicatul CNAIR.
Retinem, asadar, prin aceasta scurta precizare a Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) faptul ca rovinieta nu se prelungeste automat, chiar daca ne aflam in stare de urgenta decretata.
Rovinieta este impartita in 8 categorii, de la A la H, si are urmatoarele costuri:
- Categoria A - autoturisme
- 1 zi - nu poate fi achizitionata pentru categoria A;
- 7 zile – 3 euro;
- 30 de zile – 7 euro;
- 90 de zile – 13 euro;
- 12 luni – 28 euro.
- Categoria B – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 0 si 3,5 tone.
- 1 zi - nu poate fi achizitionata pentru categoria B;
- 7 zile – 6 euro;
- 30 de zile – 16 euro;
- 90 de zile – 36 euro;
- 12 luni – 96 euro.
- Categoria C – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 3,5 si 7,5 tone
- 1 zi – 4 euro;
- 7 zile – 16 euro;
- 30 de zile – 32 euro;
- 90 de zile – 92 euro;
- 12 luni – 320 euro.
- Categoria D – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 7,5 si 12 tone
- 1 zi – 7 euro;
- 7 zile – 28 euro;
- 30 de zile – 56 euro;
- 90 de zile – 160 euro;
- 12 luni – 560 euro.
- Categoria E – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) mai mare sau egala cu 12 t, cu maxim 3 axe (inclusiv).
- 1 zi – 9 euro;
- 7 zile – 36 euro;
- 30 de zile – 72 euro;
- 90 de zile – 206 euro;
- 12 luni – 720 euro.
- Categoria F – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) mai mare sau egala cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv).
- 1 zi – 11 euro;
- 7 zile – 55 euro;
- 30 de zile – 121 euro;
- 90 de zile – 345 euro;
- 12 luni – 1.210 euro.
- Categoria G – vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusive soferul) si maxim 23 de locuri pe scaune.
- 1 zi – 4 euro;
- 7 zile – 20 euro;
- 30 de zile – 52 euro;
- 90 de zile – 120 euro;
- 12 luni – 320 euro.
- Categoria H – vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusive soferul).
- 1 zi – 7 euro;
- 7 zile – 35 euro;
- 30 de zile – 91 euro;
- 90 de zile – 210 euro;
- 12 luni – 560 euro.
Nu uitati! Amenda pentru lipsa rovinietei se prescrie (anuleaza) in 4 luni.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<