In cursul unui control fiscal o societate comerciala descopera ca, dintr-o eroare materiala comisa de un salariat, in urma cu peste un an de zile, o factura emisa catre un client a fost datata in mod gresit (data de 15 in loc de data de 25, luna de referinta fiind aceeasi, luna respectiva fiind, de altfel, specificata in mod corect in factura) iar aceasta imprejurare a fost interpretata de organul de control ca o posibila suspiciune in sensul nerespectarii cronologiei firesti a unui ciclu economic: achizitie marfuri de la furnizor - vanzare marfuri catre client.
Organul de control nu a permis corectarea pe loc a facturii respective si intentioneaza sa reconsidere tranzactia respectiva cu posibile consecinte negative asupra societatii comerciale.
Cum poate corecta societatea comerciala data eronata din factura respectiva desi organul de control nu a permis acest lucru pe timpul desfasurarii controlului?
Care este modalitatea concreta de corectare si temeiul legal potrivit reglementarilor contabile si fiscale, avand in vedere ca respectiva eroare materiala nu influenteaza in nici un fel rezultatul financiar iar baza de impozitare si TVA aferenta inclusiv regimul fiscal raman nemodificate?
Raspuns:
In conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) din Codul fiscal , la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul acestui cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei.
Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 159 din Codul fiscal , astfel:
a) in cazul in care documentul nu a fost transmis catre beneficiar, acesta se anuleaza si se emite un nou document;
b) in cazul in care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite un nou document continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data documentului corectat.
Pct. 81 indice 2 alin. (3) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , organele de inspectie fiscala vor permite deducerea taxei pe valoarea adaugata in cazul in care documentele controlate aferente achizitiilor nu contin toate informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal sau/si acestea sunt incorecte, daca pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale la beneficiar documentele respective vor fi corectate de furnizor/prestator in conformitate cu art. 159 din Codul fiscal .
Furnizorul/Prestatorul are dreptul sa aplice prevederile art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 155 alin. (19) din Codul fiscal , care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supus unei inspectii fiscale. Aceasta factura va fi atasata facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia, nici la furnizor/prestator, nici la beneficiar.
In conformitate cu prevederile art. 155 alin. (19) lit. b) factura cuprinde in mod obligatoriu data emiterii facturii.
Asadar, societatea are dreptul sa aplice prevederile art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 155 alin. (19) din Codul fiscal , care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supusa unei inspectii fiscale.
Textul de lege face referire la “anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 155 alin. (19) din Codul fiscal , care au fost omise sau inscrise eronat”. Data emiterii facturii este unul dintre elementele obligatorii ale facturii insa consideram ca aceasta informatie nu poate fi corectata conform art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal .
Totodata, chiar daca societatea corecteaza data inscrisa eronat in factura, organele fiscale pot reconsidera tranzactia/reincadra operatiunea.
Colectivul de avocati al AvocatulRoman.ro