In functie de indeplinirea obligatiilor si a modului de indeplinire a acestor obligatii, fiduciarul poate fi sau nu inlocuit.
Potrivit art. 788 Cod civil, daca fiduciarul nu isi indeplineste obligatiile sau pune in pericol interesele care i-au fost incredintate, constituitorul, reprezentantul sau, sau beneficiarul poate cere in justitie inlocuirea fiduciarului.
Asadar inlocuirea va putea fi facuta doar in justitie, printr-o actiune ce va avea ca obiect inlocuirea fiduciarului. Consideram ca admisibilitatea cererii este strans legata de dovedirea nerespectarii acestor obligatii sau de pericolul in care se afla interesele incredintate fiduciarului datorita atitudinii acestuia.
In vederea inlocuitii fiduciarului este necesar a se parcurge mai multe etape.
Etape:
* Cerere adresata instantei judecatoresti pentru inlocuirea fiduciarului.
* Numirea unui administrator provizoriu al masei patrimoniale fiduciare.
* Admiterea cererii de inlocuire/respingerea cererii.
* Incetarea mandatului administratorului provizoriu si numirea noului fiduciar.
* Inregistrarea aceastei modificari a fiduciei in conditiile art.780-781.
Astfel, dupa depunerea cererii de inlocuire a fiduciarului la instanta competenta, constituitorul, reprezentantul sau sau beneficiarul va numi un administrator provizoriu al masei patrimoniale fiduciare. Aceasta numire se va face, potrivit dispozitiilor art. 788 alin. (2) Cod civil numai de catre instanta de judecata si numai cu acordul acestora.
Desi nu exista o specificatie expresa in acest sens, consideram ca numirea administratorului provizoriu va putea constitui un capat de cerere in actiunea de inlocuire a fiduciarului insa, avand in vedere imprejurarile care au generat inlocuirea fiduciarului, cel mai indicat este depunerea unei ordonante presedintiale de numire a unui administrator provizoriu.
Administratorul provizoriu va inregistra aceasta modificare la organele competente.
In cazul in care cererea de inlocuire este admisa, conform dispozitiilor art. 788 Cod civil, instanta va numi si noul fiduciar, numai cu acordul acestuia. Noul fiduciar va avea toate drepturile si obligatiile prevazute in contractul de fiducie, revenindu-i obligatia de a inregistra modificarile, inlocuirea fiduciarului fiind considerata a fi facuta numai dupa efectuarea inregistrarii modificarilor.
Pentru un model editabil de Cerere pentru inlocuirea fiduciarului,
click aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt pensionata anticipat din 01.08.2024. In cat timp de la pensionare pot depune certificatul de nastere al copilului, in vederea reducerii perioadei de pensie anticipata si incadrarea la pensie normala?daca l-am depus in feb 2025 este prea tarziu? La 31.08.2024 aveam stagiu contributiv de 35 ani 8 luni si 8 zile. Incepand cu ce data se face trecerea la pensie normala daca sunt nascuta in 10.01.1964? Trebuie solicitare scrisa sau se face automat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<