In functie de indeplinirea obligatiilor si a modului de indeplinire a acestor obligatii, fiduciarul poate fi sau nu inlocuit.
Potrivit art. 788 Cod civil, daca fiduciarul nu isi indeplineste obligatiile sau pune in pericol interesele care i-au fost incredintate, constituitorul, reprezentantul sau, sau beneficiarul poate cere in justitie inlocuirea fiduciarului.
Asadar inlocuirea va putea fi facuta doar in justitie, printr-o actiune ce va avea ca obiect inlocuirea fiduciarului. Consideram ca admisibilitatea cererii este strans legata de dovedirea nerespectarii acestor obligatii sau de pericolul in care se afla interesele incredintate fiduciarului datorita atitudinii acestuia.
In vederea inlocuitii fiduciarului este necesar a se parcurge mai multe etape.
Etape:
* Cerere adresata instantei judecatoresti pentru inlocuirea fiduciarului.
* Numirea unui administrator provizoriu al masei patrimoniale fiduciare.
* Admiterea cererii de inlocuire/respingerea cererii.
* Incetarea mandatului administratorului provizoriu si numirea noului fiduciar.
* Inregistrarea aceastei modificari a fiduciei in conditiile art.780-781.
Astfel, dupa depunerea cererii de inlocuire a fiduciarului la instanta competenta, constituitorul, reprezentantul sau sau beneficiarul va numi un administrator provizoriu al masei patrimoniale fiduciare. Aceasta numire se va face, potrivit dispozitiilor art. 788 alin. (2) Cod civil numai de catre instanta de judecata si numai cu acordul acestora.
Desi nu exista o specificatie expresa in acest sens, consideram ca numirea administratorului provizoriu va putea constitui un capat de cerere in actiunea de inlocuire a fiduciarului insa, avand in vedere imprejurarile care au generat inlocuirea fiduciarului, cel mai indicat este depunerea unei ordonante presedintiale de numire a unui administrator provizoriu.
Administratorul provizoriu va inregistra aceasta modificare la organele competente.
In cazul in care cererea de inlocuire este admisa, conform dispozitiilor art. 788 Cod civil, instanta va numi si noul fiduciar, numai cu acordul acestuia. Noul fiduciar va avea toate drepturile si obligatiile prevazute in contractul de fiducie, revenindu-i obligatia de a inregistra modificarile, inlocuirea fiduciarului fiind considerata a fi facuta numai dupa efectuarea inregistrarii modificarilor.
Pentru un model editabil de Cerere pentru inlocuirea fiduciarului,
click aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<