In functie de indeplinirea obligatiilor si a modului de indeplinire a acestor obligatii, fiduciarul poate fi sau nu inlocuit.
Potrivit art. 788 Cod civil, daca fiduciarul nu isi indeplineste obligatiile sau pune in pericol interesele care i-au fost incredintate, constituitorul, reprezentantul sau, sau beneficiarul poate cere in justitie inlocuirea fiduciarului.
Asadar inlocuirea va putea fi facuta doar in justitie, printr-o actiune ce va avea ca obiect inlocuirea fiduciarului. Consideram ca admisibilitatea cererii este strans legata de dovedirea nerespectarii acestor obligatii sau de pericolul in care se afla interesele incredintate fiduciarului datorita atitudinii acestuia.
In vederea inlocuitii fiduciarului este necesar a se parcurge mai multe etape.
Etape:
* Cerere adresata instantei judecatoresti pentru inlocuirea fiduciarului.
* Numirea unui administrator provizoriu al masei patrimoniale fiduciare.
* Admiterea cererii de inlocuire/respingerea cererii.
* Incetarea mandatului administratorului provizoriu si numirea noului fiduciar.
* Inregistrarea aceastei modificari a fiduciei in conditiile art.780-781.
Astfel, dupa depunerea cererii de inlocuire a fiduciarului la instanta competenta, constituitorul, reprezentantul sau sau beneficiarul va numi un administrator provizoriu al masei patrimoniale fiduciare. Aceasta numire se va face, potrivit dispozitiilor art. 788 alin. (2) Cod civil numai de catre instanta de judecata si numai cu acordul acestora.
Desi nu exista o specificatie expresa in acest sens, consideram ca numirea administratorului provizoriu va putea constitui un capat de cerere in actiunea de inlocuire a fiduciarului insa, avand in vedere imprejurarile care au generat inlocuirea fiduciarului, cel mai indicat este depunerea unei ordonante presedintiale de numire a unui administrator provizoriu.
Administratorul provizoriu va inregistra aceasta modificare la organele competente.
In cazul in care cererea de inlocuire este admisa, conform dispozitiilor art. 788 Cod civil, instanta va numi si noul fiduciar, numai cu acordul acestuia. Noul fiduciar va avea toate drepturile si obligatiile prevazute in contractul de fiducie, revenindu-i obligatia de a inregistra modificarile, inlocuirea fiduciarului fiind considerata a fi facuta numai dupa efectuarea inregistrarii modificarilor.
Pentru un model editabil de Cerere pentru inlocuirea fiduciarului,
click aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<