Incepand de sambata, 12 octombrie 2019, folosirea telefonului si chiar a camerelor de filmat la volan va atrage o amenda de maximum 1160 de lei si 4-8 puncte de penalizare. In plus, orice alta incalcare a Codului rutier sau a Regulamentului de aplicare a Codului rutier concomitent cu folosirea telefonului va duce la suspendarea permisului pentru o perioada de 30 de zile.
E-Juridic relata inca din luna august despre aceasta modificare pregatita pentru toti soferii, biciclistii si utilizatorii de trotinete din Romania, cand aratam ca printr-o OUG va fi modificat Codul rutier. In acel articol gasiti, daca sunteti interesati, si actul normativ care a modificat Codul rutier.
De sambata, 12 octombrie 2019, soferii care vor fi surprinsi folosind telefonul la volan, indiferent de motiv (filmat, pozat, vorbit, cautat pe internet s.a.) vor fi pasibili de o amenda care porneste de la 870 de lei si ajunge pana la 1160 de lei. In plus, vor fi aplicate si minimum 4 - maximum 8 puncte de penalizare. Este, totodata, important sa retinem ca folosirea telefonului in timpul condusului poate atrage suspendarea permisului auto, daca se constata incalcarea unei alte prevederi din Codul rutier sau Regulamentul de aplicare a Codului rutier.
Conform Politiei Romane, nici GPS-ul telefonului nu va putea fi folosit de sofer in timpul mersului. Pasagerul din dreapta, insa, va avea aceasta posibilitate.
"La ultimele postari despre interzicerea utilizarii telefonului mobil cand conduceti sau chiar tinerea in mana al dispozitivului, majoritatea dintre voi ati inteles ca nu mai aveti voie sa folositi nici navigatia…
1. Uite ca se poate! Cum?
Suport telefon pentru masina.
2. Pai nu am voie sa il butonez!
Sofer fiind, nu! Dar cel din dreapta, poate!
3. Si cand sunt singur in masina?
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
In ACEST ARTICOL regasiti toate detaliile necesare cu privire la aceasta schimbare. Mai jos, analizam singura exceptie valabila de la prevederile actului care intra sambata in vigoare.
Desi de sambata telefonul va trebui ignorat complet in timpul condusului pe drumurile publice, e important sa stim o exceptie. Informatia a fost confirmata de catre Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) prin adresa nr. 405676 din 30 septembrie 2019.
"In urma verificarilor efectuate la structura de specialitate din cadrul IGPR, a rezultat faptul ca, OUG nr. 11/2019 pentru completarea OUG nr. 195/2002 prevede la art. 1 alin. (1) ca in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, conducatorului acestuia ii este interzis tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video.
Astfel, din analiza prevederilor legale mai sus invocate, reiese ca activitatile conducatorului auto, care nu implica tinerea in mana sau folosirea cu mainile a dispozitivelor mobile prevazute cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, nu sunt sanctionate.
In consecinta, va informam ca noul cadru legislativ permite folosirea dispozitivelor mobile in scopul accesarii aplicatiilor cu functie GPS, atat timp cat utilizarea acestora nu implica tinerea in mana sau folosirea cu mainile", se arata in raspunsul IGPR.
Intelegem, asadar, ca dispozitivele doar cu functie GPS care nu inregistreaza, fotografiaza sau filmeaza pot fi folosite la volan, in timpul condusului. In rest, aplicatiile disponibile pe telefoanele mobile, precum Waze sau Google Maps, vor trebui setate doar cand se stationeaza!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri