Gabriel Oprea a fost achitat de orice acuzatie in dosarul DIPI cu privire la achizitia unui automobil de lux.
Instanta suprema a dispus joi achitarea lui Gabriel Oprea, in dosarul in care fostul vicepremier si ministru de Interne a fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea din fondurile operative ale Directiei de Informatii si Protectie Interna (DIPI), in mod conspirat, a unui autoturism de lux Audi A8, folosit in exclusivitate de fostul demnitar.
Instanta a decis si achitarea celorlalti inculpati din acest dosar: Gheorghe Nicolae, fost sef al DIPI; Gabriel-Nicolae Pavel, comisar-sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din DIPI; Nelu Zarnica, chestor principal, fost subsecretar de stat; Marian-Danut Iacob, comisar-sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei.
De asemenea, ICCJ a decis ridicarea sechestrelor impuse asupra bunurilor lui Gabriel Oprea, Gabriel-Nicolae Pavel si Gheorghe Nicolae, pana la concurenta sumelor de cate 410.000 lei pentru fiecare.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Dosarul a fost trimis in instanta in mai 2016, iar pe parcursul celor cinci ani de judecata jurnalistii nu au avut acces in sala de judecata, o parte dintre sedinte fiind declarate de magistrati secrete.
Potrivit DNA, pe 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae, la acea vreme seful DIPI, si Gabriel-Nicolae Pavel, sef al Serviciului Juridic din DIPI, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.
"Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative", sustin procurorii.
Ramane de vazut daca procurorii vor apela aceasta decizie.