Primul raport de activitate al Oficiului European Antifrauda (OLAF) ofera o imagine de ansamblu asupra actiunilor intreprinse de catre organismul european cu privire la stoparea fraudelor.
In primul rand, OLAF investigheaza si actioneaza impotriva fraudelor care includ banii Uniunii Europene. Organizatia realizeaza investigatii independente cu privire la fraude si cazuri de coruptie care pot proteja banii cetatenilor europeni. Face parte din Comisia Europeana si se afla sub autoritatea comisarului european pentru Buget si Resurse Umane. Chiar si asa, OLAF actioneaza complet independenta.
OLAF e condus in momentul de fata de Ville Itala, fost vicepremier al Finlandei si fost europarlamentar.
Activitatile OLAF din prezent sunt, dupa cum urmeaza:
In al doilea rand, OLAF a avut cele mai multe recomandari pentru Ungaria. O "recomandare" este insotita de dovezi clare sau suspiciuni rezonabile pe care organele de urmarire nationala le pot folosi pentru a-si continua sau intensifica eforturile de a gasi vinovatii. Au fost investigate noua cazuri, din care pentru sapte au fost eliberate seturi intregi de dovezi, actiuni sau sugestii. Au urmat Grecia si Polonia cu cate 8 cazuri investigate, dar in cazul polonezilor doar 3 cazuri au avut suspiciuni rezonabile de frauda. Pe locurile urmatoare se numara Romania (4 investigatii din care au rezultat 2 recomandari), Bulgaria, Cehia si Italia. Situatia cea mai grava, insa, ramane in Ungaria.
In al treilea rand, OLAF recomanda ca Ungaria sa returneze 371 de milioane de euro, adica 3,64% din fondurile pentru dezvoltare de care a beneficiat in perioada 2014 - 2018.
In al patrulea rand, conducerea OLAF spune ca nu exista un "comportament predispus la frauda al ungurilor" si ca spera sa aiba in continuare "o colaborare fructuoasa si un dialog extins".
Cu toate astea, e important sa precizam ca mai multi europarlamentari din Ungaria sunt ingrijorati de abilitatea pe care guvernul Orban o are cu privire la negocierile pentru bugetul 2021 - 2027, intrucat acesta are o reputatie destul de patata la nivelul UE. Situatia aceasta se va aplica, bineinteles, si Romaniei. Este foarte posibil ca declaratiile date anterior de diversi reprezentanti ai UE, precum cea a lui Maros Sefcovic, sa fie un semnal pentru care trebuie sa ne pregatim.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
In al cincilea rand, Ungaria nu este inca parte din EPPO. Asadar, momentan, investigatiile cu privire la frauda cu fonduri europene pot porni doar daca autoritatile nationale doresc acest lucru.
Conform raportului pentru 2018, OLAF arata ca a lucrat indeaproape cu DNA pentru a opri frauda cu TVA pentru electronice de valoare mare.
Finalmente, actul in format .PDF poate fi consultat in limba engleza dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri