Laura Codruta Kovesi, fosta sefa a DNA si actuala conducatoare a Parchetului European (EPPO), spune ca institutia pe care o manageriaza se va axa pe frauda financiara, in special frauda cu fonduri europene.
"Prioritatile noastre vor fi legate de investigarea eficienta, recuperarea daunelor si indeplinirea principalelor obiective care sunt stipulate in reglementari'', a spus primul procuror-sef european intr-un interviu audio publicat pe 3 decembrie.
"Din punctul meu de vedere este o decizie istorica pentru ca este prima data cand vom avea un organism pentru procurori pentru a investiga infractiunile si sunt sigura ca impreuna cu Curtea Europeana de Justitie vom constitui pilonul principal in justitie si vom apara mai bine valorile europene, statul de drept si cetatenii europeni'', a mai spus Laura Kodruta Kovesi, prezentandu-si viziunea si planurile de a lupta impotriva fraudei UE.
In calitate de primul procuror-sef european, Laura Codruta Kovesi va avea un mandat de sapte ani care va consta in special in construirea structurii operationale si administrative a EPPO si in stabilirea de bune relatii de lucru cu autoritatile judiciare nationale.
Procurorul-sef european va organiza activitatea EPPO, institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Cartea verde a contabilitatii
De asemenea, procurorul-sef european va reprezenta EPPO in contactele cu institutiile UE, statele membre si tarile terte. Va avea doi adjuncti si va prezida colegiul procurorilor, proveniti din toate tarile participante, care va fi responsabil de definirea strategiei si a regulamentului intern si de asigurarea coerentei intre diferite cazuri si in cadrul aceluiasi caz.
EPPO va avea sediul central in Luxemburg si se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE