Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul a supravietuit. Se aplica masurile de austeritate

 

Motiunea de cenzura a PSD a picat cu 228 de voturi "pentru" fata de 236 necesare, potrivit rezultatului oficial anuntat in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului. Potrivit anuntului, au fost inregistrate 197 de voturi "impotriva" motiunii, 228 de voturi "pentru" si trei voturi au fost anulate. Anuntul oficial a fost facut de secretarul Senatului Gheoghe David, senator PDL.

Birourile Permanente ale celor doua Camere au constatat, potrivit procesului verbal, ca numarul deputatilor prezenti a fost 458 din 471, numarul total de voturi exprimate au fost 428, existand si trei voturi anulate. Numarul total de voturi valabil exprimate a fost de 425, din care voturi "pentru" 228 si voturi "contra" 197".

Conform anuntului oficial, in care au fost citate prevederile art. 113 si art. 114 din Constitutie, motiunea de cenzura este adoptata cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, ceea ce reprezinta minimum 236 de voturi "pentru".

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, care a condus sedinta, a informat ca, "in conditiile in care motiunea de cenzura nu a intrunit cele 236 de voturi necesare adoptarii ei, proiectul de lege privind unele masuri bugetare pentru restabilirea echilibrului bugetar se considera adoptat".

Anterior, chestorul Senatului Ioan Chelaru a precizat, ca motiunea a intrunit doar 231 de voturi "pentru" din cele 236 necesare pentru adoptare.

Senatorii si deputatii au votat cu bile la motiunea de cenzura.

Constitutia prevede ca Senatul si Camera Deputatilor, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Astfel, pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

UNPR a anuntat excluderea din partid a parlamentarilor care au votat motiunea de cenzura

"Biroul Politic Permanent National al Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, intrunit marti, 15 iunie 2010, la Palatul Parlamentului, a decis, prin vot, excluderea din partid a parlamentarilor care au votat motiunea de cenzura initiata de PSD", informeaza un comunicat de presa al formatiunii.

Parlamentarii exclusi din UNPR sunt deputatii Eugenia Barna, Tudor Ciuhodaru, Adrian Mocanu si Ioan Munteanu.

Victor Ponta a declarat dupa votul din Parlament ca Opozitia mai are dreptul la o motiune de cenzura in aceasta sesiune si ca va face tot posibilul pentru a lupta sa-i ajute pe oameni, in conditiile in care Guvernul este "ilegitim", nefiind sustinut de o majoritate parlamentara.

Liderul PSD a spus ca, din moment ce Guvernul mai are doar 197 de sustinatori - numarul parlamentarilor care au votat impotriva motiunii, fata de cei 228 care au votat pentru motiune - acesta nu mai are legitimitate si a sosit momentul ca seful statului sa ceara demisia premierului Emil Boc.

Motiunea a fost votata potrivit votului "cu bilele la vedere" si de parlamentari ai PDL

Potrivit votului "la vedere" si in aplauzele parlamentarilor opozitiei, senatorul PDL Georgica Severin a votat "pentru" motiunea de cenzura, alaturi de colegii sai deputati Teo Trandafir, Silviu Prigoana si Catalin Potor. Motiunea a fost votata si de deputatii independenti Vasile Oajdea, Tudor Ciuhodaru si Adrian Mocanu.

Motiunea a fost votata favorabil, cu "bilele la vedere", si de deputatul apartinand minoritatilor nationale Niculae Mircovici.

Conform listei citite in plen de secretarul Camerei Valeriu Zgonea, de la votul motiunii au absentat Valeriu Tabara, Valentin Sava si Monica-Iacob Ridzi de la PDL, deputatul Dan Ilie Morega, care a plecat recent din PNL si independentul Gabriel Tita-Nicolescu.

De la votul motiunii au mai lipsit Varujan Pambuccian, Mihai Radan, Stefan Buciuta, Liana Dumitrescu si Gheorghe Firczak de la minoritati.

Din partea senatorilor au absentat independentul Serban Mihailescu si social-democratul Catalin Voicu, aflat in arest preventiv.

Potrivit secretarul Senatului Gheoghe David (PDL) din numarul total de 471 de parlamentari, au fost prezenti 458, iar 13 au fost absenti.

PSD va ataca la Curtea Constitutionala masurile Guvernului

"Vom ataca la Curtea Constitutionala aceasta lege. Mai avem o motiune de cenzura. Ne batem in continuare ca sa-i salvam pe oameni", a spus presedintele PSD Victor Ponta.

Liderul PSD a spus, intrebat care sunt sansele ca legea sa fie declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala, ca romanii au dreptul la o sansa si la o speranta in acest sens.

"Cred ca oamenii au dreptul la o sansa si la speranta. Daca Traian Basescu si Emil Boc nu le dau aceasta sansa si speranta, noi trebuie sa o facem, judecatorii de la Curte trebuie sa o faca. Nu ne dam batuti", a spus Ponta.

LISTA MASURILOR DE AUSTERITATE

 *  In situatia in care, din aplicarea prevederilor, rezulta o valoare mai mica decat valoarea salariului minim brut pe tara, suma care se acorda este de 600 lei
  
 * Se reduc cu 25%  urmatoarele drepturi de natura salariala de care beneficiaza personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice indiferent de modul de finantare al acestora

    * Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenta medicala, medicamente si proteze aferente personalului propriu, pentru care legislatia in vigoare la data publicarii prezentei legi prevede decontarea integral de la bugetul de stat, bugetele de asigurari sociale, bugetele locale sau, dupa caz, bugetele fondurilor speciale, se reduce cu 25%

    * Prevederile se aplica in mod corespunzator si personalului angajat in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

    * Prevederile se aplica incepand cu drepturile lunii iunie

    * Incepand cu drepturile lunii iunie, cuantumul indemnizatiei de somaj se diminueaza cu 15%

    * Drepturile banesti privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, care se stabilesc ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi, se diminueaza cu 15%

    * De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in cuprinsul actelor normative in vigoare, sintagma „pensie sociala minima garantata” se inlocuieste cu sintagma „indemnizatie sociala pentru pensionari”

    * Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari se stabileste anual, prin legile bugetare, si poate fi modificat, in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare

    * Prevederile se aplica pana la 31 decembrie 2010

    * Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale nu mai contracteaza bilete de odihna in anul 2010.
    * Incepand cu drepturile lunii iunie, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, se diminueaza cu 15%.

    * La determinarea cuantumului brut al pensiilor ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei.

    * Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi nu se mai acorda ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere sau la trecerea in rezerva

    * Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, in sistemul public de pensii, precum si in sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se mai aplica.

    * Incepand cu data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei legi se reduc cu 25% urmatoarele tipuri de drepturi: a) cuantumul sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical si neclerical, b) indemnizatia lunara, prevazuta la art. 12 alin. (1) din Legea nr.45/2009 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare;c) cuantumul indemnizatiilor acordate membrilor Academiei Romane, membrilor Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania si membrilor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.
   
    * Cuantumul indemnizatiilor acordate pentru sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu drepturile lunii iunie 2010, se diminueaza cu 15%. Daca din calcul rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei

    * Incepand cu 1 ianuarie 2011 se vor aplica politici sociale si de personal care sa asigure incadrarea in nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicarii masurilor de reducere a acestora adoptate in cursul anului 2010, in conditile Legii cadru nr.330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si a bugetului general consolidat  


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Guvernul a supravietuit. Se aplica masurile de austeritate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI