Pilonul II de pensii va ramane fara contributii incepand cu 1 iulie 2018, conform Programului Legislativ al Guvernului.
Chiar daca mai multi lideri ai Puterii si mai multi reprezentanti ai Coalitiei de guvernare au negat constant nationalizarea Pilonului II de pensii, in momentul de fata observam ca Guvernul planuieste oprirea contributiilor la Pilonul II de pensii. Conform informatiilor publicate in Programului legislativ al Guvernului Romaniei pentru anul 2018, contributiile CAS vor fi incasate integral la buget, iar de la 1 iulie 2018 pana la 31 decembrie 2018 nu va mai fi virata nicio suma in contul celor care au Pilonul II de pensii.
Totodata, remarcam si faptul ca luna mai este termenul limita pentru prezentarea acestui proiect, asadar pe 23 mai sau 30 mai, cand au loc de obicei sedintele Executivului, ar trebui sa regasim acest proiect legislativ privind oprirea contributiilor la Pilonul II in ordinea de zi a sedintei de Guvern. Exista, totusi, posibilitatea ca Guvernul sa opteze pentru prezentarea acestei initiative in Parlamentul Romaniei.
Proiect de Lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)
Initiatori: SGG, CNSP
PRIORITATE LEGISLATIVA - prima sesiune 2018
Reamintim ca anul trecut, in luna aprilie, ASF a amendat cu 750.000 de lei NN Pensii pentru ca si-a informat clientii privind intentiile Guvernului de a nationaliza Pilonul II de pensii. Totodata, directorul general al companiei, Raluca Tintoiu, a fost amendata cu 100.000 de lei si i-a fost retrasa licenta. Anuntul a fost facut de catre vicepresedintele ASF, Ion Giurescu. Acesta a fost deputat PSD pana in anul 2006.
250 Modele Fise de Post
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Citeste si:
Trei luni mai tarziu, ministrul de Finante de atunci, Ionut Misa, spunea fara nicio nonsalanta ca Pilonul II de pensii se va desfiinta. Acesta a revenit asupra declaratiei si a spus ca "a fost o eroare".
In plus, incepand cu luna ianuarie 2018, contributiile la Pilonul II de pensii au scazut de la 5,1% la 3,75%, desi valoarea acestora trebuia sa creasca, treptat, pana la 6%.
La finalul anului trecut, ministrul Muncii spunea ca "Contributiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta (2017, n.r.) sunt sapte miliarde care se livreaza Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot sapte miliarde. Avand in vedere ca va creste baza de impozitare si ca salariul pe brut creste cu 20%, era normal ca acest procent sa scada, dar in valoare nominala este aceeasi suma si anul viitor, ca anul acesta. Romania va ramane in continuare pe cei trei piloni de pensii.”.
In 2018 s-a lansat in spatiul public ideea ca cetatenii vor avea posibilitatea sa aleaga unde sa-si vireze contributiile pentru pensie, creandu-se un "spatiu competitiv" in aceasta arie, conform ministrului Teodorovici. Aceasta idee a fost, dupa cum ne asteptam, abandonata.
Dupa ce senatorul liberal Florin Citu a facut publica descoperirea privind planurile Executivului pentru Pilonul II de pensii, ministrul Muncii spune ca "Proiectul de lege care vizeaza suspendarea platii contributiilor pentru pensiile administrate privat, Pilonul II, in perioada 1 iulie – 31 decembrie, este o propunere a Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), dar aceasta nu va fi pusa in aplicare.".
In plus, Lia Olguta Vasilescu spune ca legea pensiilor va fi pusa in dezbatere la finalul sesiunii parlamentare actuale, adica in luna iulie, asa cum este precizat chiar in Programul Legislativ al Guvernului.
Programul legislativ al Guvernului Romaniei pentru anul 2018 in care este prevazuta si suspendarea contributiilor la Pilonul II poate fi accesat AICI!
Pana in momentul de fata, sumele colectate la Pilonul II de pensii depasesc 7 miliarde de euro, iar in medie un roman are peste 1.000 de euro in cont.
S-ar putea sa te intereseze si: Plata pensiilor va fi realizata pana la data de 15 a fiecarei luni
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri