Marea majoritate, daca nu chiar toate cele sapte societati de administrare ale Pilonului II, se gandesc sa se retraga din Romania, din cauza conditiilor impuse prin Ordonanta 114, considerate ca fiind "excesiv de oneroase", a declarat, luni, intr-un eveniment de specialitate, Valentin Lazea, economist-sef Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Problema este ca Ordonanta 114 din 2018 cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II sa aduca, pe parcursul unui singur an, 2019, majorari de capital de circa 800 de milioane de euro, o suma de 11 ori mai mare decat capitalul social existent in prezent. Totodata, aceasta suma este de doua ori mai mare decat suma tuturor comisioanelor brute incasate in ultimii 11 ani. In acelasi timp, Ordonanta 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor de pot fi percepute. In aceste conditii, din ce inteleg eu din discutia cu Asociatia pentru Pensii Administrate Privat din Romania, marea majoritate, daca nu chiar toate cele sapte societati de administrare ale Pilonului II se gandesc sa se retraga din Romania, deoarece conditiile de fata sunt excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un castig aproape inexistent. Cine ar avea de suferit? Exact categoriile mentionate anterior, cei 7,25 de milioane de participanti la sistem. Ar avea de suferit Bursa de Valori Bucuresti, care in loc sa faca un pas spre piata emergenta, ar face un pas inapoi. De asemenea, in fine, ar mai avea de suferit bugetul prin disparitia unui finantator major. In aceste conditii, ceea ce se impune este un dialog intre autoritati si Asociatia pentru Pensii Administrate Private din Romania pentru a gasi solutii de compromis care sa nu duca la disparitia acestei forme de finantare", a subliniat Lazea.
Potrivit oficialului BNR, efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 par sa incetineasca si chiar sa inverseze scopul prin care Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sa ajunga la stadiul de piata emergenta.
"Banca Nationala a Romaniei este interesata de evolutia Bursei de Valori Bucuresti din mai multe motive. Un prim motiv ar fi acela de stabilitate financiara, un doilea ar fi acela de stabilitate macroeconomica si un al treilea ar fi acela de incurajare a unei forme alternative de finantare, alta decat creditul bancar. Din toate aceste motive, Banca Nationala a Romaniei a sprijinit constant eforturile Bursei de Valori Bucuresti, in efortul acesteia de a promova de la stadiul de piata de frontiera la stadiul de piata emergenta, ceea ce ar permite o crestere substantiala a volumului investitiilor. Din pacate, efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 par sa incetineasca daca nu chiar sa inverseze acest scop de ajungere a Bursei in stadiul de piata emergenta, pentru ca sunt afectate trei categorii de interese si anume: investitiile pe bursa, pensii decente pentru 7 milioane de participanti si finantarea guvernului de catre fondurile de pensii", a spus economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei.
Lazea a punctat, totodata, ca documentele privind aderarea Romaniei la euro adoptate de catre Guvern recunosc, totusi, importanta Pilonului II de pensii.
"Paradoxal este urmatorul lucru: documentele privind aderarea Romaniei la euro, recent adoptate de catre Guvernul Romaniei, recunosc rolul important al Pilonului II de pensii in toate aceste trei domenii. Se recunoaste acolo ca investitiile de pe Bursa de Valori Bucuresti asigura cel putin 15% din lichiditatea acesteia, ca fondurile de pensii vor asigura pensii decente pentru peste 7 milioane de participanti, ca aceleasi fonduri de pensii asigura peste 20% din capitalizare prin titlurile de stat pe care le detin. De altfel, tot din raportul de fundamentare a adoptarii monedei euro reiese ca, in ceea ce priveste Bursa de Valori, "avand calitatea de investitori pe termen lung, fondurile de pensii private au un rol pozitiv in stabilitatea pietei financiare din Romania. Investitiile realizate urmaresc cresterea capitalului prin echilibrarea portofoliului se face in mod strategic, si nu speculativ"", a declarat Valentin Lazea, conform Agerpres.
Conform datelor prezentate de oficialul BNR, pe parcursul anului 2017, Pilonul II al sistemului de pensii a inregistrat un ritm anual de crestere mai mare decat la Pilonul III, respectiv de 26% fata de 18,5%.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
"Fondurile private de pensii au avut in decembrie 2017 investitii in actiuni in valoare de 8,24 miliarde de lei, adica 19,8% din totalul activelor, majoritatea tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti. In ceea ce priveste asigurarea unei pensii decente pentru populatie, acelasi document de trecere la euro propune urmatoarele: valoarea totala a activelor administrata de intregul sistem de pensii private a crescut, in 2017, mentinandu-se tendinta pozitiva din ultimii ani. Astfel, la 31 decembrie 2017, sistemul a ajuns la 41,5 miliarde de lei, respectiv 8,9 miliarde de euro, adica 5,1% din PIB. La Pilonul II al sistemului de pensii, ritmul anual de crestere a fost mai inalt decat la Pilonul III, si anume de 26% fata de 18,5%. In ceea ce priveste finantarea Guvernului prin achizitionarea titlurile de stat, documentul respectiv mentioneaza investitii ale fondurilor de pensii private in titluri de stat reprezinta o sursa importanta de finantare a cheltuielilor guvernamentale care stimuleaza indirect sectorul real al economiei prin intermediul alocarilor bugetare. Mai mult decat atat, recent ministrul Muncii a facut cunoscut faptul ca, in anul 2019, suma transferata la Pilonul II de pensii va creste la peste 8 miliarde de lei", a sustinut Lazea, citand informatiile cuprinse in documentul referitor la aderarea Romaniei la moneda unica europeana.
Va reamintim ca Guvernul Romaniei poate fi dat in judecata pentru ca a scazut contributia la Pilonul 2 de pensii.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri