Romanii care castiga salariul minim pe economie ar putea beneficia de taxe zero pe venit, de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui proiect de lege inregistrat la Senat.
Un grup de senatori si deputati USR si USR-PLUS a depus un proiect de
Lege pentru reducerea poverii fiscale pe munca, prin care se doreste extinderea deducerii personale pentru o suma echivalenta cu salariul minim.
Prin urmare, un salariat care munceste cu norma intreaga, pe salariul minim, va primi acel salariu minim net, in intregime. Un salariat care primeste un salariu brut mai mare decat salariul minim, va fi taxat doar pentru partea care ramane dupa scaderea deducerii personale in cuantum echivalent cu salariul minim. Altfel spus, doar partea care "depaseste" salariul minim este impozitata.
Exemplu: la 3.000 de lei pe luna, salariatul va plati taxe (CAS, CASS si impozit pe venit) doar pentru 450 de lei (3.000-2.550=450).
Schimbarile preconizate de proiectul de act normativ vizeaza extinderea deducerii personale pentru a include si contributiile obligatorii, dar si pentru a extinde cuantumul la echivalentul unui salariu minim pentru toata lumea. Astfel, toti salariatii ar deduce din salariul brut cuantumul echivalent cu salariul minim, iar contributiile si impozitul pe venit s-ar aplica doar pe suma ramasa. In ceea ce priveste contributia de 3.75% pentru pilonul 2 de pensii, aceasta s-ar aplica in continuare la nivelul salariului brut al salariatului fara aplicarea deducerii personale. In mod exceptional, salariatul poate solicita aplicarea deducerii si in ceea ce priveste contributia la pilonul 2.
Implementarea deducerii s-ar face etapizat, dupa urmatorul calendar:
1) 25% din salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in anul 2023;
b) 50% din salariului de baz minim brut pe tara garantat in plata, in anul 2024;
c) 75% din salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in anul 2025;
d) 100% din salariul de baz& minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu anul 2026;
Initiatorii proiectului de lege cred ca, pe termen lung,
Zero taxe pe salariul minim va duce la o economie mai puternica si mai productiva din care vor avea de castigat atat statul roman cat si bugetul de stat. Politicile care au fost implementate pana acum nu au beneficiat nici statului, nici economiei. De fiecare data cand statul a avut nevoie de mai multi bani, a inventat o taxa noua sau a crescut una veche. Lucrul acesta i-a permis sa ia nu foarte multi bani in plus pe termen scurt, dar a subminat economia si a dus la sub-dezvoltare. Zero taxe pe salariul minim functioneaza exact invers. Lasand mai multi bani in economie, ajuta la dezvoltarea ei. Astfel, face economia mai productiva si permite statului sa aiba incasari mai mari, dar si o economie puternica pentru toti romani.
De asemenea, initiatorii sustin ca prezentul act normativ va avea un impact pozitiv asupra mediului concurential si mediului de afaceri si asupra IMM-urilor.
Un alt efect economic al Zero taxe pe salariul minim este eradicarea muncii la negru. Principalul stimulent pentru munca platita neoficial este evaziunea fiscala din care se pot castiga multi bani atunci cand taxarea este ridicata. Odata cu Zero taxe pe salariul minim aceasta evaziune devine nerentabila atat pentru angajat cat si pentru angajator. Astfel ca vom avea, in sfarsit, o mare parte din populatie care isi declara veniturile reale. De acolo, ei vor putea accesa servicii financiare si se vor integra in circuitul bancar.