Hotararile si deciziile pe care le ia Parlamentul si care vizeaza autonomia Legislativului nu vor mai putea fi supuse controlului CCR, au decis marti deputatii juristi.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat marti Legea de aprobare a modificarii OUG de functionare si organizare a CCR care prevede ca pot fi supuse controlului CCR doar acele hotarari ale Parlamentului care incalca norme sau principii constitutionale. Exceptie fac hotararile care vizeaza autonomia Parlamentului.
"Am considerat ca Parlamentul nu poate fi o anexa a CCR si autonomia Parlamentului trebuie respectata si intr-o lege care vizeaza CCR. Tot ce inseamna hotarari si decizii pe care le ia Parlamentul, mai putin cele care vizeaza autonomia interna si cele cu caracter individual, sunt fie supuse CCR in total acord cu ultima hotarare a CCR. Nu exista o lege care sa defineasca autonomia Parlamentului, dar sunt acele hotarari care vizeaza reglementari la diverse institutii sau reglementari, hotarari care vizeaza numiri in anumite functii acestea tin de autonomia interna a Parlamentului si astfel de hotarari nu trebuie sa fis supuse controlului CCR", a declarat vicepresedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Florin Iordache.
Potrivit acestuia, prin modificarea efectuata s-a stabilit ca tot ceea ce inseamna autonomie interna a Parlamentului sa nu fie sub controlul de constitutionalitate a CCR.
"CCR s-a contrazis, a zis intr-o luna asa in alta luna asa, de-a lungul timpului", a mai spus social-democratul.
Florin Iordache a afirmat ca inlocuirile de presedinti ale camerelor Parlamentului sunt supuse doar controlului legislativului, intrucat acesta este suveran.
"Dupa plenul Parlamentul de maine seara sau joi dimineata aceasta ordonanta cu modificari va deveni lege de modificare si adoptare a ordonantei. Aceste schimbari si aceste inlocuiri de presedinti de Camere sau alte numiri sunt supuse unui control al Parlamentului. Plenul este suveran", a mai explicat Iordache.
"Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputatilor, a plenului Senatului si ale hotararilor celor doua Camere reunite ale Parlamentului, hotarari care afecteaza valori, reguli si principii constitutionale, cu exceptia hotararilor care vizeaza autonomia interna a Parlamentului, cat si a actelor juridice cu caracter individual", se precizeaza in articolul adoptat in Comisia juridica a Camerei Deputatilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<