Parlamentul Romaniei, locul unde initiativele legislative din tara noastra iau nastere, este alcatuit din Senat si Camera Deputatilor. In acest articol vedem cum functioneaza cea din urma.
In primul rand, Camera Deputatilor se organizeaza conform propriului Regulament. Acest act poate fi descarcat in format .PDF dand click AICI!
In al doilea rand, Camera are trei structuri interne importante: Biroul Permanent, grupurile parlamentare si comisiile parlamentare. Biroul Permanent este format din: presedinte, patru vicepresedinti, patru secretari si patru chestori. Presedintele Camerei Deputatilor care indeplineste si functia de presedinte al Biroului permanent este ales prin vot secret la inceputul legislaturii, pe intreaga durata a mandatului Camerei (daca exista o majoritate care sa-l sustina timp de un ciclu electoral de 4 ani, altfel poate fi schimbat), iar ceilalti membri ai Biroului permanent sunt alesi la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare. Grupurile parlamentare se constituie prin asocierea deputatilor care au candidat la alegerile electorale pe listele aceleiasi formatiuni politice, aliante politice sau aliante electorale. Regula de baza este ca un grup parlamentar trebuie sa aiba minimum 10 deputati.
Grupurile parlamentare din 2019 sunt:
In al treilea rand, Camera Deputatilor are comisii permanente responsabile de analiza initiativelor legislative si de a oferi o hotarare pentru acestea inainte ca ele sa ajunga in plen. In 2019, exista urmatoarele comisii permanente:
In afara comisiilor permanente pot fi infiintate comisii de ancheta si alte comisii speciale.
Comisiile parlamentare sunt alcatuite, pe cat posibil, pe baza configuratiei politice a fiecarei Camere, asa cum aceasta rezulta din spectrul grupurilor parlamentare. In principal, comisiile permanente elaboreaza rapoarte si avize privind documentele ce urmeaza a fi puse in dezbaterea Camerei si exercita controlul parlamentar.
Va recomandam
Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori
Cum sa reusiti cu brio la examenul de titularizare Cei trei pasi necesari Culegerea de „Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE” este gandita si elaborata pentru obtinerea punctajului maxim la proba scrisa a examentului de titularizare. Lucrarea se adreseaza profesorilor de...
Camera Deputatilor nou-aleasa se intruneste in ziua si la ora stabilite prin actul de convocare emis de Presedintele Romaniei, in conformitate cu prevederile Constitutiei.
Pana la alegerea Biroului Permanent, lucrarile Camerei Deputatilor sunt conduse de cel mai in varsta deputat, in calitate de presedinte de varsta, asistat de 4 secretari desemnati din randul celor mai tineri deputati.
Pentru validarea mandatelor, Camera Deputatilor alege in prima sa sedinta o comisie compusa din 30 de deputati, care sa reflecte configuratia politica a Camerei, asa cum aceasta rezulta din constituirea grupurilor parlamentare.
Propunerile pentru stabilirea numarului de deputati care revine fiecarui grup parlamentar pentru a fi desemnati in Comisia de validare se fac de catre liderii acestor grupuri si se transmit secretarilor.
Presedintele de varsta prezinta Camerei aceste propuneri in ordinea marimii grupurilor parlamentare, iar Camera Deputatilor hotaraste asupra lor cu votul majoritatii deputatilor prezenti.
Camera Deputatilor se intruneste in sedinta, de drept, in a 5-a zi de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului acesteia.
Raportul Comisiei de validare se prezinta Camerei Deputatilor de catre presedintele acesteia. Validarea sau invalidarea mandatelor de deputat se face cu votul majoritatii deputatilor prezenti.
Camera Deputatilor este legal constituita dupa validarea a doua treimi din mandatele de deputat.
Dupa alegerea presedintelui Camerei Deputatilor (atributiile presedintelui de varsta inceteaza in acest moment), acesta va avea urmatoarele responsabilitati:
Biroul permanent al Camerei va fi format astfel incat sa reflecte configuratia politica a Parlamentului si are urmatoarele atributii:
Statutul deputatilor este actul dupa care alesii poporului din Camera isi ghideaza activitatea conform legii. Acesta poate fi gasit in Regulamentul Camerei sau in Legea nr. 96/2006.
Dupa ce Camera Deputatilor a fost constituita, functiile de conducere au fost ocupate, grupurile politice parlamentare au lideri alesi, iar Comisiile permanente sunt stabilite incepe procedura legislativa. Un proiect de lege va parcurge urmatoarele etape in Camera Deputatilor:
Procedura de mediere intre Camera Deputatilor si Senat
Prevederile privind medierea se aplica in cazul legilor constitutionale, precum si al proiectelor de legi si propunerilor legislative in curs de legiferare, inregistrate inainte de adoptarea legii de revizuire a Constitutiei. Daca una din Camere adopta un proiect de lege sau o propunere legislativa intr-o redactare diferita de cea aprobata de cealalta Camera, presedintii Camerelor vor initia, prin intermediul unei comisii paritare, procedura de mediere. Comisia de mediere incearca eliminarea textelor aflate in divergenta prin redactarea unei reglementari unitare a celor doua Camere. Propunerile comisiei de mediere se inscriu intr-un raport care este supus dezbaterii si adoptarii celor doua Camere, in sedinte separate. In cazul in care Camerele isi insusesc raportul Comisiei de mediere, legea se trimite spre promulgare.
In cazul in care Comisia de mediere nu ajunge la un acord cu privire la problemele aflate in divergenta ori daca una din Camere nu aproba raportul Comisiei de mediere, in intregime sau partial, textele aflate in divergenta se supun dezbaterii in sedinta comuna a celor doua Camere, potrivit regulamentului acestor sedinte.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Muncii aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea totul despre Contractul de Munca si Inspectia Muncii + Codul Muncii actualizat (format PDF) in 2025. Detalii despre Salarizare si noile Modele de acte obligatorii.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<