Comisia pentru administratie publica si Comisia juridica din Camera Deputatilor, reunite in sedinta comuna, au adoptat, marti, raport favorabil la proiectul de lege privind modificarea legilor administratiei publice locale (Legea 215/2001) si a statutului alesilor locali (Legea 393/2004).
Cele mai importante modificari vizeaza ca sedintele de consiliu local sa fie conduse de primar si nu ca pana acum, de consilierii locali prin rotatie, dar si ca primarul sa nu mai raspunda in nume personal in instanta, ci ca reprezentant legal al unitatii administrativ-teritoriale pe care o reprezinta.
Modificarea care prevede ca sedintele de consiliu local sa fie conduse de primar a nascut o vie dezbatere intre deputatii Puterii si cei ai Opozitiei, acestia din urma acuzand neconstitutionalitatea noii dispozitii.
La finalul sedintei comune, presedintele Comisiei pentru administratie, Sulfina Barbu, a declarat ca modificarile adoptate in sedinta comuna a celor doua comisii "au fost cerute de toti primarii si presedintii de consilii judetene, indiferent de culoarea lor politica". "Sunt modificari cerute de toti primarii si presedintii de consilii judetene, indiferent de culoarea lor politica. Noi suntem prima camera sesizata si va merge la Senat, acolo unde este camera decizionala. Noi speram ca si in Senat sa treaca, pentru ca a fost o dezbatere foarte serioasa", a declarat Sulfina Barbu.
Printre cele mai importante modificari aduse celor doua legi, Sulfina Barbu l-a amintit pe cel referitor la dreptul primarului de a conduce sedinta de consiliu, precizand ca acest drept este dat fara ca acesta sa poata vota. "Noi am adoptat ca primarul, pentru a avea o similitudine cu presedintele consiliului judetean, sa conduca sedintele consiliului local, dar fara drept de vot, iar cel care supune la vot si constata numarul de voturi exprimate este secretarul unitatii administrative, tocmai pentru a nu se interpreta ca primarul influenteaza intr-un fel sau altul votul", a mai spus presedintele Comisiei pentru administratie. O alta modificare importanta este cea referitoare la raspunderea primarului in instanta, astfel incat acesta sa nu mai raspunda in nume propriu.
"Raspunderea primarului in instanta este o prevedere foarte importanta si anume ca atunci cand este chemat in instanta, primarul reprezinta institutia. De prea multe ori primarii sunt chemati in instanta in nume propriu si dupa ce le expira mandatul de primar, si avem parlamentari care au fost primari, dupa sase-sapte ani sunt chemati in instanta ca persoane fizice, fara sa aiba acces la documentele din primarie. In mod normal, reprezentantii primariei trebuie sa merga in instanta sa reprezinte institutia, iar daca se constata ca primarul care nu mai este in functie este declarat vinovat dintr-o hotarare judecatoreasca, sigur, atunci sa raspunda, dar nu sa fie chemat ca persoana fizica in instanta", a mai spus Sulfina Barbu. Deputatii liberali nu sunt de acord cu modificarile aduse legilor 215 si 393, acuzand neconstitutionalitatea lor.
"Prin modificarile adoptate astazi se tulbura functionarea statalitatii romanesti. In Constitutie si in lege scrie foarte clar: Consiliile locale adopta hotarari, iar primarul, in calitate de executiv al consiliului local, emite dispozitii. Pai daca tu conduci activitatea organismului care emite hotarari, practic esti parte si la hotarari, si tu emiti dispozitii. Tu centrezi, tu dai cu capul. Lucru inadmisibil in filosofia administratiei publice din toata lumea", a declarat deputatul liberal Ciprian Dobre la finalul sedintei comune a celor doua comisii. Acesta a respins faptul ca PNL ar fi agreat aceste modificari, despre care s-a spus ca ar fi fost agreate de grupurile parlamentare.
"Altele decat PNL. Noi putem sta de vorba cu orice formatiune politica, cu orice coleg de-al nostru, cu o singura observatie - ca din punct de vedere juridic sa fie posibil. Ce s-a intamplat astazi in Comisia juridica este imposibil din punct de vedere juridic", a declarat Dobre. Deputatul PNL a adaugat ca daca legea va fi adoptata in forma in care a trecut de cele doua comisii, o vor ataca la Curtea Constitutionala. Proiectul de lege privind modificarile la legile administratiei publice si a statutului alesilor locali apartine Ministerului Administratiei si Internelor si urmeaza sa fie transmis la Senat, Camera decizionala in acest caz.