Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Implementarea modelului romanesc de promovare a portalului european dedicat Justitiei
Modul in care Romania, reprezentata de Ministerul Justitiei (M.J.), a ales sa sustina si sa promoveze portalul european dedicat Justitiei a devenit exemplu de bune practici la nivelul Statelor Membre. Astfel, in cadrul reuniunii expertilor care fac parte din grupul de lucru de la nivelul Comisiei Europene cu privire la Portalul e-Justice, au fost prezentate statistici referitoare la numarul de vizitatori care au accesat informatiile postate pe acest portal. Conform acestor date, in august 2011, au existat aproximativ 20.000 de vizitatori unici, cea mai mare parte a acestora fiind din Romania. In aceste conditii, modul in care Romania a ales sa promoveze portalul, prin postarea unor bannere promotionale pe site-ul Ministerului Justitiei si Portalul instantelor de judecata, pe site-ul Registrului Insolventei, dar si prin includerea adresei de web in e-mail-urile oficiale transmise, inclusiv prin prezentarea facilitatilor oferite de portal in cadrul actiunilor la care reprezentantii M.J. au luat parte, a fost dat ca exemplu celorlalte State Membre. Eficienta sistemului de promovare ales de Romania a determinat celelalte State Membre sa anunte adoptarea de masuri similare.
Mentionam ca Portalul E-Justice reprezinta initiativa comuna a Consiliului Uniunii Europene, a Comisiei Europene si a Statelor Membre si este intentionat a fi un punct unic de acces privind intregul sistem al e-justitiei europene – „one-stop shop for justice”. Portalul a fost lansat in data de 16 iulie 2010 si acesta ofera informatii referitoare la domeniul justitiei, de la nivelul Uniunii Europene si al Statelor Membre.
Intrebare: In cadrul societatii, o salariata are activitate ce se desfasoara numai in regim de telemunca. Dupa efectuarea concediului medical de sarcina si lauzie aceasta doreste sa isi reia activitatea cu reducerea programului de lucru pentru alaptare. Avand in vedere ca activitatea se desfasoara numai in regim de telemunca si nu implica "timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul -asa cum este in Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Daca un asociat este si auditor la un SRL. EL este angajat si la o alta sc comericala unde se afla in concediu crestere copil. El poate primi dividende de la societatea lui unde este asociat, in perioada cand se afla in conc crestere copil? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Data aparitiei: 16 Septembrie 2011
Votati articolul "Implementarea modelului romanesc de promovare a portalului european dedicat Justitiei": Rating: