Comisia Europeana a anuntat ca a adaugat 20 de companii aeriene pe Lista UE a transportatorilor aerieni care nu indeplinesc standardele de siguranta, prin urmare li se restrictioneaza operatiunile pe teritoriul Uniunii Europene.
Este vorba de companii aeriene certificate in Rusia, insa comisarul european pentru Transporturi Adina Valean da asigurari ca decizia nu are legatura cu sanctiunile impuse de Occident regimului de la Moscova, ca urmare a declansarii razboiului in Ucraina.
"Agentia Federala Rusa de Transport Aerian a permis companiilor aeriene rusesti sa opereze sute de aeronave detinute de proprietari straini fara un certificat de navigabilitate valabil. Companiile aeriene rusesti in cauza au facut acest lucru cu buna stiinta, incalcand standardele internationale de siguranta relevante. Aceasta nu reprezinta doar o incalcare clara a Conventiei privind aviatia civila internationala (Conventia de la Chicago), ci si o amenintare imediata la adresa sigurantei. Traim in contextul agresiunii militare neprovocate si nejustificate a Rusiei impotriva Ucrainei. Cu toate acestea, doresc sa fac foarte clar faptul ca aceasta decizie nu reprezinta o alta sanctiune impotriva Rusiei; ea a fost luata exclusiv pe baza unor motive tehnice si de siguranta. Nu amestecam siguranta cu politica", a spus
comisarul european pentru Transporturi, Adina Valean.
117 companii aeriene sunt interzise in spatiul Uniunii Europene
In acest moment, pe lista UE a transportatorilor aerieni care nu indeplinesc standardele de siguranta se afla 117 companii care sunt interzise in spatiul aerian al UE. Dintre acestea, 21 sunt certificate in Rusia, iar alte 6 in tari precum Venezuela, Iran, Irak sau Nigeria.
Actualizarea Listei UE a transportatorilor aerieni care nu indeplinesc standardele de siguranta se bazeaza pe avizul unanim al unor experti in domeniul sigurantei aviatiei din statele membre, care s-au reunit prin videoconferinta la 5 aprilie 2022, sub auspiciile Comitetului UE pentru siguranta aeriana. Comitetul este prezidat de Comisia Europeana cu sprijinul Agentiei Uniunii Europene pentru Siguranta Aviatiei. Comisia pentru transport din Parlamentul European a sprijinit actualizarea.
Deciziile din cadrul Listei UE pentru siguranta aeriana se bazeaza pe standardele internationale de siguranta, in special pe cele ale Organizatiei Aviatiei Civile Internationale.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<