Comisia Europeana a anuntat ca a adaugat 20 de companii aeriene pe Lista UE a transportatorilor aerieni care nu indeplinesc standardele de siguranta, prin urmare li se restrictioneaza operatiunile pe teritoriul Uniunii Europene.
Este vorba de companii aeriene certificate in Rusia, insa comisarul european pentru Transporturi Adina Valean da asigurari ca decizia nu are legatura cu sanctiunile impuse de Occident regimului de la Moscova, ca urmare a declansarii razboiului in Ucraina.
"Agentia Federala Rusa de Transport Aerian a permis companiilor aeriene rusesti sa opereze sute de aeronave detinute de proprietari straini fara un certificat de navigabilitate valabil. Companiile aeriene rusesti in cauza au facut acest lucru cu buna stiinta, incalcand standardele internationale de siguranta relevante. Aceasta nu reprezinta doar o incalcare clara a Conventiei privind aviatia civila internationala (Conventia de la Chicago), ci si o amenintare imediata la adresa sigurantei. Traim in contextul agresiunii militare neprovocate si nejustificate a Rusiei impotriva Ucrainei. Cu toate acestea, doresc sa fac foarte clar faptul ca aceasta decizie nu reprezinta o alta sanctiune impotriva Rusiei; ea a fost luata exclusiv pe baza unor motive tehnice si de siguranta. Nu amestecam siguranta cu politica", a spus
comisarul european pentru Transporturi, Adina Valean.
117 companii aeriene sunt interzise in spatiul Uniunii Europene
In acest moment, pe lista UE a transportatorilor aerieni care nu indeplinesc standardele de siguranta se afla 117 companii care sunt interzise in spatiul aerian al UE. Dintre acestea, 21 sunt certificate in Rusia, iar alte 6 in tari precum Venezuela, Iran, Irak sau Nigeria.
Actualizarea Listei UE a transportatorilor aerieni care nu indeplinesc standardele de siguranta se bazeaza pe avizul unanim al unor experti in domeniul sigurantei aviatiei din statele membre, care s-au reunit prin videoconferinta la 5 aprilie 2022, sub auspiciile Comitetului UE pentru siguranta aeriana. Comitetul este prezidat de Comisia Europeana cu sprijinul Agentiei Uniunii Europene pentru Siguranta Aviatiei. Comisia pentru transport din Parlamentul European a sprijinit actualizarea.
Deciziile din cadrul Listei UE pentru siguranta aeriana se bazeaza pe standardele internationale de siguranta, in special pe cele ale Organizatiei Aviatiei Civile Internationale.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<