Bacsisul revine in agenda publica, iar de data asta se doreste includerea acestuia in bonul fiscal.
O parte a industrie HoReCa sustine reglementarea legala a bacsisului, intrucat, sustin acestia, ar aduce beneficii majore pentru firme, angajati si bugetul de stat.
In prezent, bacsisul nu este abordat in mod unitar la nivelul UE. In timp ce in Franta bacsisul este inclus pe bonul fiscal si sumele finale sunt distribuite de companie catre angajati, in Spania, Bulgaria sau Ungaria nu exista nicio legislatie in acest sens. Germania, Italia sau Cehia includ acest bacsis in pretul produselor sau suma se va ragasi pe bonul fiscal sub forma de taxa pentur servicii care poate fi de 10% sau 15%.
Strict legal vorbind, angajatul ar beneficia de o marire declarata de salariu, iar asta le va oferi un avantaj financiar in plus precum obtinerea unui credit, insa sumele per total vor scadea in urma aplicarii impozitului pe venit si a contributiilor datorate catre stat pentru aceste venituri. Exista, totusi, posibilitatea ca bacsisul sa fie scutit de o parte din contributiile catre stat, dar asta va depinde doar de decizia alesilor sau a celor din Executiv.
Daca privim in partea cealalta, spre angajator, atunci perspectiva se schimba si intelegem de ce o parte a industriei HoReCa sustine introducerea unei legislatii pentru bacsis. Asadar:
Va recomandam
Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori
Cum sa reusiti cu brio la examenul de titularizare Cei trei pasi necesari Culegerea de „Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE” este gandita si elaborata pentru obtinerea punctajului maxim la proba scrisa a examentului de titularizare. Lucrarea se adreseaza profesorilor de...
Reglementarea bacsisului impune, luand in considerare aspectele mentionate, o discutie ampla si detaliata cu toti factorii implicati, in cazul in care dorinta legiuitorului va fi in aceasta directie. Ramane de vazut daca vom avea o propunere concreta in acest sens pana la finalul lui 2018, insa daca ne reamintim de experienta avuta acum 3 ani cand reglementarea a fost implementata peste noapte si a fost insotita de obligatii excesive (precum registrul personal de cash), intelegem reticenta fata de introducerea unui cadru legal pentru bacsis in tara noastra.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati pentru soferi aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea noua legislatie valabila + Codul actualizat (format PDF) in 2025. Detalii despre Amenzi, Suspendare permis si Indicatoare rutiere.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<