Bacsisul la restaurant va fi impozitat cu 10%, potrivit unui proiect de lege mai vechi care urmeaza sa fie adoptat in Camera Deputatilor.
Proiectul a primit avizul Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, dupa ce parlamentarii si reprezentantii Horeca au ajuns la o "solutie optima de reglementare a unui fenomen specific si general acceptat in acest domeniu – acordarea si respectiv incasarea in mod curent a bacsisului”, a transmis presedintele comisiei, Bogdan Hutuca.
Bacsisul la restaurant va fi impozitat cu 10%
Conform proiectului de lege, bacsisul va fi impozitat cu 10% si se va regasi pe bonul fiscal. El nu va fi, insa, obligatoriu. Se acorda doar daca clientul doreste sa ofere bacsis. Prin urmare, clientul va alege o suma care va fi trecuta pe nota de plata si achitata cu cardul sau numerar. Bacsisurile adunate vor fi impartite egal angajatilor, urmand ca, la data platii, impozitul de 10% sa fie retinut si virat la bugetul de stat.
In acest fel, patronii din Horeca nu vor mai avea grija ca, in cazul unui control de la Fisc, pot fi gasiti bani nejustificati.
Proiectul de lege prevede un impozit unic de 10%
„Mecanismul de plata, incasare si distribuire catre angajati este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacsisului pe care vrea sa-l plateasca si indica pe nota de plata fie suma procentuala, fie suma absoluta. Suma urmeaza a fi trecuta distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigura distribuirea integrala a bacsisurilor adunate catre angajati, iar la data platii retine impozitul de 10% si il vireaza la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat sa faca nimic in plus fata de momentul actual, doar sa inmaneze clientului nota de plata. Proiectul de lege, asa cum a fost adoptat de comisie, stabileste in mod explicit atat modul de inregistrare contabila cat si tratamentul fiscal al sumelor ce reprezinta bacsisul, atat la cel care il plateste, in cazul in care acesta este o persoana juridica dar si la operatorul economic ce il incaseaza. Aceste precizari exprese ale legii asigura predictibilitate si evita interpretarile diferite in aplicare”, arata liberalul Bogdan Hutuca, citat de
News.ro.
Potrivit acestuia, bacsisul poate fi platit atat cu cardul, cat si in numerar, la optiunea clientului.
„In ultimii ani s-a extins plata cu cardul in detrimentul platii in numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacsisul sa fie platit de clienti si atunci cand platesc cu cardul si atunci cand platesc in numerar. Daca clientul este o entitate juridica, atunci el poate inregistra bacsisul ca si cheltuiala de protocol, deductibila in limitele prevazute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, explica Hutuca.
De asemenea, legea stabileste clar ca bacsisul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de catre autoritatile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in acelasi timp, in oglinda, nici operatorul economic nu poate inregistra drept cheltuiala, distribuirile de bacsisuri catre salariati. Deci singura sarcina fiscala stabilita de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.
Legea urmeaza sa intre la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<