Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a dat publicitatii marti, 22 martie 2011, faptul ca a fost interzisa de catre Consiliul Concurentei stabilirea de tarife si onorarii minimale, considerand ca acestea reprezinta o practica anticoncurentiala, punct de vedere care a fost insusit de Consiliul Uniunii Avocatilor din Romania.
DECIZIA CONSILIULUI UNIUNII AVOCATILOR DIN ROMANIA PRIVIND STABILIREA TARIFELOR UNICE MINIME DE ONORARII AVOCATIALE UNICE PE TARA
Referitor la Decizia nr. 3564/27.03.1999 a Consiliului Uniunii Avocatilor din Romania prin care s-au stabilit tarifele unice minime de onorarii avocatiale unice pe tara, facem cunoscut ca in conformitate cu prevederile Legii Concurentei nr. 21/10 aprilie 1996, Consiliul Concurentei a interzis stabilirea de tarife si onorarii minimale, considerand ca acestea reprezinta o practica anticoncurentiala, punct de vedere care a fost insusit de Consiliul Uniunii Avocatilor din Romania.
Prin Legea nr. 255 din 16 iunie 2004 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, prevederea referitoare la stabilirea de tarifele minime de onorarii unice pe tara a fost abrogata, fiind urmata si de abrogarea art. 94 din Statutul profesiei de avocat.
In aceste conditii, Decizia nr. 3564/27.03.1999 a Consiliului Uniunii Avocatilor din Romania prin care s-au stabilit tarifele unice minime de onorarii avocatiale unice pe tara a devenit caduca, ea incetand sa se mai aplice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform legislatiei actuale, dupa ce un angajat este platit timp de 24 de luni consecutive cu salariul minim brut garantat in plata, acesta trebuie sa primeasca un salariu mai mare decat minimul de la acel moment. Este corect ca: Pentru contractele incheiate inainte de 1 ianuarie 2022, perioada de referinta pentru calculul celor 24 de luni incepe din 1 ianuarie 2022, iar acesti angajati trebuie sa aiba un salariu mai mare decat minimul incepand cu 1 ianuarie 2024? Pentru contractele incheiate...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat care pana in 30.11.2024 are concediu medical cod 14 din , in 7 decembrie ar avea complete zilele de 1 an jumate de concediu medical pentru acest cod, angajatul doreste sa revina la munca in 2 decembrie, el va mai putea benefica de concediu medical tot pe acest cod 14, sau concediu medical cu alt cod in ianuarie sau februarie 2025 ... anul 2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate doreste sa angajeze o persoana care are atat cetatenie romana, cat si moldoveana, care sa lucreze in regim de telemunca de la domiciliul sau din Republica Moldova. Firma are sediul in Romania, nu are punct de lucru in Republica Moldova. In baza acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Republica Moldova, inteleg ca pentru perioada de pana la 183 de zile taxele si impozitele se retin si vireaza in Romania. Avand in vedere ca se vor depasi cele 183 de zile, ne puteti...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<