Comisia speciala pentru legile Justitiei a adoptat joi un amendament la Codul de procedura penala, care prevede ca in cursul urmaririi penale sau al judecatii organele de urmarire penala sau instantele de judecata pot comunica public date despre procedurile penale care se desfasoara doar atunci cand informatiile furnizate justifica un interes public.
"In cursul urmaririi penale sau al judecatii, organele de urmarire penala sau instanta de judecata pot comunica public date despre procedurile penale care se desfasoara doar atunci cand datele furnizate justifica un interes public prevazut de lege sau acest lucru este necesar in interesul descoperirii si aflarii adevarului in cauza", potrivit amendamentului votat.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Alt amendament adoptat spune ca "suspectul sau inculpatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, nefiind obligat sa isi dovedeasca nevinovatia, si are dreptul de a nu contribui la propria acuzare si dreptul de a nu coopera in cadrul oricarei proceduri penale. Orice dubiu cu privire la vinovatia suspectului sau inculpatului ii profita exclusiv acestuia".
Parlamentarii din comisie au stabilit, de asemenea, ca probele obtinute in mod nelegal nu pot fi folosite in proces, fiind lovite de nulitate absoluta, iar probele si mijloacele de proba excluse se pastreaza sigilate la sediul parchetului, in ceea ce priveste cauzele aflate in faza de urmarire penala, respectiv al instantei, in cauzele aflate in curs de judecata, arata Agerpres.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE