Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, dupa sapte amanari, ca modificarile sustinute de PSD-ALDE pentru Codurile penale sunt neconstitutionale.
Conform CCR, modificarile votate de Parlamentul Romaniei pentru Codul penal si Codul de procedura penala sunt neconstitutionale in ansamblul lor.
Obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, obiectie formulata de Presedintele Romaniei si de 78 de deputati apartinand Grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal si Uniunii Salvati Romania si Obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara, obiectie formulata de Presedintele Romaniei si de 78 de deputati apartinand Grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal si Uniunii Salvati Romania si-au gasit, in sfarsit, raspunsul. Proiectele de lege se vor intoarce din nou in Parlament.
Judecatorii constitutionali subliniaza ca Parlamentul nu si-a exercitat atributiile de corelare a textelor cu deciziile CCR. De exemplu, nu au transpus din motivarea Curtii modificarile propuse fata de neglijenta in serviciu legate de pragul minim. Parlamentarii nu au mentionat un astfel de prag minim.
Modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala au fost adoptate pe 24 aprilie de Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz. S-au inregistrat 181 de voturi ”pentru”, 83 ”impotriva” si o abtinere in cazul Codului de procedura penala si de voturi 180 de voturi ”pentru”, 81 ”impotriva” si 2 abtineri. Cele doua acte normative au trecut cu sprijinul deputatilor UDMR si de la alte partide, deoarece coalitia PSD-ALDE nu mai are de anul trecut majoritate in Camera Deputatilor. In timpul votului pe articole, ministrul PSD al Dezvoltarii, Daniel Suciu, a stat in aceeasi banca cu liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, cel care indica modul in care voteaza parlamentarii formatiunii. De altfel, UDMR a votat si in comisia Iordache modificarile aduse de PSD si ALDE celor doua Coduri penale.