Institutul National al Magistraturii Concursul Scolilor de magistratura din Europa - THEMIS
Editia a VIII-a
In saptamana 15 – 18 aprilie 2013 s-a desfasurat la sediul Centrului de Studii Juridice din Madrid, Spania, prima Semi-finala a Competitiei internationale THEMIS pentru viitorii judecatori si procurori europeni, Editia 2013.
Domeniul de concurs al acestei Semi-finale a fost Cooperarea internationala in materie penala. Au concurat, in aceasta etapa, un numar de 11 echipe, provenind din 10 state europene: Belgia, Bulgaria, Croatia, Danemarca, Germania, Romania, Scotia, Spania, Ungaria, Turcia.
Institutul National al Magistraturii a fost reprezentat de o echipa alcatuita din auditorii de justitie Elena Baciu, Arina Corsei si Ana-Maria Iutis, coordonata de domnul procuror Tudorel Stefan, formator cu norma intreaga al INM in domeniul dreptului Uniunii Europene. In urma participarii, echipa romana a obtinut calificarea in Marea finala a Competitiei, care se va desfasura la Bucuresti, in perioada 21 – 25 octombrie 2013. Totodata, i-a fost oferit prmiul special al juriului pentru calitatea deosebita a lucrarii scrise, a prezentarii si a discutiilor cu membrii juriului, dupa sustinerea prezentarii. Tema lucarii a fost „ADN-ul – intre simplificarea procedurilor penale si protectia dreptului la viata privata.”
In Competitia din acest an mai sunt inscrise alte trei echipe ale INM, care urmeaza a participa, in cursul lunilor mai si iunie 2013, in celelalte trei Semi-finale, la categoriile Cooperare internationala in materie civila, Interpretarea sau aplicarea art.5 si 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Etica si deontologie profesionala.
Evenimentul reprezinta o continuare a editiilor anterioare, organizate de Institutul National al Magistraturii in parteneriat cu Centrul de Studii Judiciare din Portugalia (CSJ), inca din anul 2006. Succesul editiilor anterioare a condus la permanentizarea acestui concurs, precum si la o crestere exponentiala a numarului institutiilor interesate sa participe. In anul 2010, data fiind amploarea evenimentului, cele doua institutii fondatoare au decis sa il includa in catalogul programelor de formare al EJTN, in scopul adaptarii si extinderii formatului original al proiectului.
Acest proiect, care s-a bucurat inca de la prima editie de sprijinul Retelei de la Lisabona din cadrul Consiliului Europei si a Retelei Europene de Formare Judiciara (REFJ/EJTN), a demonstrat utilitatea formarii viitorilor judecatori si procurori in anumite domenii care presupun aplicarea directa a normelor de drept international, propunandu-si, totodata, favorizarea dezvoltarii relatiilor profesionale intre participanti, precum si intre acestia si formatori si oferind posibilitatea dezbaterii lucrarilor prezentate in cadrul unui forum international, in fata unor jurii alcatuite din profesionisti in domeniile competitiei.
Biroul de Relatii Publice al INM
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<