Formarea initiala a viitorilor judecatori si procurori, in cadrul institutului National al Magistraturii, urmareste realizarea unei instruiri complexe a auditorilor de justitie, in urma careia acestia sa dobandeasca aptitudinile necesare exercitarii profesiei pentru care se pregatesc.
Din aceasta perspectiva, institutul National al Magistraturii anunta organizarea primei editii a Scolii de Vara pentru auditorii de justitie, avand ca tematica generala “Noile coduri”, proiect care se va desfasura la Sovata, in perioada 31 iulie-12 august 2011.
Aceasta initiativa a INM este consecinta preocuparii continue pentru ca activitatea de pregatire a viitorilor magistrati sa fie organizata, in principal, din perspectiva practica, astfel incat tinerii judecatori si procurori sa aiba repere concrete si utile pentru solutionarea cauzelor.
Asadar, se impune, in mod esential, adaptarea procesului de instruire a auditorilor de justitie la modificarile legislative fundamentale si iminente ale sistemului legal roman.
Analiza noilor reglementari si identificarea eventualelor probleme de aplicare a acestora se vor realiza in cadrul unor grupuri de lucru, intr-o maniera interactiva, urmarindu-se stimularea initiativei participantilor de a cunoaste si interpreta dispozitiile legale.
Rolul formatorilor de prestigiu, invitati la lucrarile Scolii de Vara, va fi, cu preponderenta, acela de a modera discutiile purtate si de a aduce suportul de cunostinte si de experienta necesar unor dezbateri eficiente.
Concluziile acestor dezbateri vor fi retinute in cuprinsul unor minute intocmite cu privire la problematica dezbatuta, care vor constitui un punct de plecare in crearea unei baze de documente didactice, utile atat pentru
activitatea de formare initiala cat si pentru procesul de formare continua.
Minutele vor fi publicate in revista “THEMIS” a institutului National al Magistraturii, urmarindu-se ca aceste materiale sa reprezinte instrumente utile pentru aplicarea noilor reglementari Agenda Scolii de Vara include si o componenta de comunicare, in scopul facilitarii procesului de relationare interpersonala.
institutul National al Magistraturii are convingerea ca acest eveniment se va transforma intr-unul de traditie pentru activitatea de formare, adaugand acesteia dinamism, actualitate si integrarea in noul context juridic national.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<