Plenul Senatului a adoptat, 109 voturi Da si 3 Impotriva, luni, proiectul legislativ care modifica Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, in sensul punerii in acord cu legislatia Uniunii Europene in domeniu.
Astfel, au fost modificate alin. 1-6 ale articolul 88 din lege in sensul ca autoritatile competente emit un mandat european de arestare atunci cand, fata de natura infractiunii savarsite, varsta si antecedentele penale ale persoanei, precum si alte imprejurari ale cauzei, considera oportuna emiterea unui astfel de mandat. De asemenea, trebuie sa fie intrunite mai multe conditii – persoana solicitata sa se afle pe teritoriul unui alt stat membru al UE, mandatul de arestare preventiva sau cel de executare a detentiunii pe viata sau a inchisorii sa fie valabil, nu a intervenit prescriptia raspunderii penale sau a executarii pedepsei ori amnistia sau gratierea, sau atunci cand arestarea si predarea sunt solicitate.
“In vederea exercitarii urmaririi penale ori a judecatii, pedeapsa prevazuta de legea romana pentru infractiunea savarsita este detentiunea pe viata sau inchisoarea de doi ani sau mai mare. In vederea executarii pedepsei, pedeapsa aplicata sau restul de pedeapsa ramas de executat este detentiunea pe viata sau inchisoarea de un an sau mai mare. In vederea executarii masurii privative de libertate, durata masurii este de sase luni sau mai mare”, se arata in textul proiectului de lege.
Mandatul de arestare este emis in faza de urmarire penala (de catre instanta care a emis mandatul de arestare preventiva, din oficiu sau la sesizarea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala a persoanei solicitate), in faza de judecata (de catre instanta pe rolul careia se afla cauza spre solutionare, din oficiu sau la sesizarea procurorului ori a organului la care se afla spre executare mandatul de arestare preventiva sau hotararea prin care s-a luat masura privativa de libertate) si in faza de executare (de catre instanta de executare, din oficiu sau la sesizarea procurorului ori a organului la care se afla spre executare mandatul de executare a pedepsei detentiunii pe viata sau a inchisorii sau hotararea prin care s-a luat masura privativa de libertate).
Sursa
Senatul Romaniei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<