Plenul Senatului a adoptat, 109 voturi Da si 3 Impotriva, luni, proiectul legislativ care modifica Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, in sensul punerii in acord cu legislatia Uniunii Europene in domeniu.
Astfel, au fost modificate alin. 1-6 ale articolul 88 din lege in sensul ca autoritatile competente emit un mandat european de arestare atunci cand, fata de natura infractiunii savarsite, varsta si antecedentele penale ale persoanei, precum si alte imprejurari ale cauzei, considera oportuna emiterea unui astfel de mandat. De asemenea, trebuie sa fie intrunite mai multe conditii – persoana solicitata sa se afle pe teritoriul unui alt stat membru al UE, mandatul de arestare preventiva sau cel de executare a detentiunii pe viata sau a inchisorii sa fie valabil, nu a intervenit prescriptia raspunderii penale sau a executarii pedepsei ori amnistia sau gratierea, sau atunci cand arestarea si predarea sunt solicitate.
“In vederea exercitarii urmaririi penale ori a judecatii, pedeapsa prevazuta de legea romana pentru infractiunea savarsita este detentiunea pe viata sau inchisoarea de doi ani sau mai mare. In vederea executarii pedepsei, pedeapsa aplicata sau restul de pedeapsa ramas de executat este detentiunea pe viata sau inchisoarea de un an sau mai mare. In vederea executarii masurii privative de libertate, durata masurii este de sase luni sau mai mare”, se arata in textul proiectului de lege.
Mandatul de arestare este emis in faza de urmarire penala (de catre instanta care a emis mandatul de arestare preventiva, din oficiu sau la sesizarea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala a persoanei solicitate), in faza de judecata (de catre instanta pe rolul careia se afla cauza spre solutionare, din oficiu sau la sesizarea procurorului ori a organului la care se afla spre executare mandatul de arestare preventiva sau hotararea prin care s-a luat masura privativa de libertate) si in faza de executare (de catre instanta de executare, din oficiu sau la sesizarea procurorului ori a organului la care se afla spre executare mandatul de executare a pedepsei detentiunii pe viata sau a inchisorii sau hotararea prin care s-a luat masura privativa de libertate).
Sursa
Senatul Romaniei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<