Dana Girbovan, fosta aspiranta la postul de ministrul al Justitiei, a promovat examenul CSM si a devenit noul presedinte al Curtii de Apel Cluj.
Judecatorul Dana Girbovan a devenit noul presedinte al Curtii de Apel Cluj, in urma concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit datelor finale afisate pe site-ul CSM, Dana Girbovan a obtinut 9,90 media finala - nota 10 la proiectul de management si 9,80 la examenul scris.
Contracandidatul sau a obtinut media 8,68.
Dana Girbovan s-a nascut la 3 septembrie 1978 la Jibou, a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si la Institutul National al Magistraturii. Si-a inceput cariera ca judecator stagiar la Judecatoria Zalau, in anul 2001, iar din anul 2008 este judecator la Curtea de Apel Cluj, sectia Civila. Este casatorita si are doi copii.
In anul 2007, Dana Girbovan a fondat "Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania", un ONG despre care fondatoarea sa nu a precizat niciodata cati membri are si cati judecatori reprezinta, in ciuda insistentelor presei de a clarifica acest aspect. Potrivit Danei Girbovan, "UNJR a fost fondata in 2007 cu gandul nu de a crea un sindicat, ci de a avea o asociatie dinamica, activa, prezenta in spatiul public pe tot ceea ce inseamna dezbateri privind sistemul judiciar, indicand probleme si oferind solutii."
Atat Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, care, potrivit Danei Girbovan, "actioneaza ca un caine de paza al independentei justitiei", cat si presedinta UNJR, s-au remarcat adesea, in ultimii ani, printr-o serie de pozitii controversate.
Magistratul a ajuns in atentia publica in momentul in care
si-a anuntat demisia din functia de judecator pentru a deveni ministru al Justitiei. Ea fusese nominalizata de Comitetul Executiv al PSD, dupa ce isi exprimase
acordul cu privire la modificarile aduse Legilor Justitiei si chiar se pozitionase impotriva referendumului pe justitie care "ii amintea de comunism". Mai mult, raportul GRECO ce scotea la iveala probleme clare ale Romaniei la capitolul dreptate in instanta si legi, a fost considerat de Girbovan "vadit subiectiv si cu erori grosiere".
Mai mult, ONG-ul pe care-l conduce - UNJR, a fost singurul acceptat la dezbaterile din Parlament ale Comisiei speciale pentru modificarea Legilor justitiei. Nu a precizat niciodata cati membri are si cati judecatori reprezinta UNJR, in ciuda insistentelor presei de a clarifica acest aspect.