Marti, 19 noiembrie 2013, Institutul National al Magistraturii a avut onoarea de a gazdui Conferinta intitulata „Maidanezii si legea sau despre conventii si convingeri”, sustinuta de distinsul Profesor universitar doctor VINTILA MIHAILESCU, specialist in antropologie, director al Muzeului Ţaranului Roman intre anii 2005-2010, profesor la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (coordonator al programului de Master si sef de catedra).
Aceasta conferinta extra-curriculara face parte din seria „Intalniri de bun augur” organizate periodic de Institutul National al Magistraturii pentru auditorii de justitie.
Conferinta a ilustrat cateva particularitati culturale ce influenteaza sistematic distanta dintre „tara legala” a institutiilor si normelor si „tara reala” a intelegerii si utilizarii lor in relatiile sociale: neincrederea in institutii, drept cutumiar si proprietate legala, cultura contractului, tendinta de anomie, conflictul dintre „forme” si „fond”.
Importanta derularii unor astfel intalniri reiese din necesitatea crearii unui nou tip de magistrat, adaptat realitatilor si adaptabil din perspectiva provocarilor dezvoltarii alerte a societatii.
In acest sens, Institutul National al Magistraturii isi propune sa contribuie la dezvoltarea abilitatilor non-juridice ale viitorilor judecatori si procurori si la formarea unei viziuni de ansamblu asupra problemelor societatii.
Sursa Institutul National al Magistraturii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<