CAPITOLUL I. - ASPECTE PRIVIND SITUAŢIA GENERALA A PROFESIEI DE AVOCAT ASTFEL CUM ACEASTA REZULTA DIN ACTIVITATEA CUNOSCUTA DE CONSILIUL U.N.B.R.
Congresul avocatilor 2010 a analizat perioada anterioara si a concluzionat ca profesia de avocat se afla intr-un moment - cheie in evolutia sa intre progres european si status quo post comunist (analizata in raportul prezentat Congresului avocatilor in anul 2010).
Congresul avocatilor 2010 a hotarat ca balanta trebuie sa fie decisiv si irevocabil inclinata in favoarea progresului.
Congresul avocatilor 2010 a adoptat Hotararea privind principalele directii de dezvoltare a profesiei in perioada 2010 - 2015, veritabil Program Strategic privind dezvoltarea profesiei, adoptat intr-un Congres fara caracter electiv.
Este necesar sa reamintim, in prezentul raport, principalele directii de actiune adoptate de organul suprem de conducere a Corpului avocatilor, Congresul avocatilor.
Potrivit Strategiei de Dezvoltare a profesiei:
- Organele profesiei aveau si au obligatia sa actioneze astfel incat sa se manifeste efectiv si cu prioritate caracterul de interes public al profesiei. Integrarea profesiei in sistemul judiciar ca o profesie conexa profesiei de magistrat trebuie sa se faca astfel incat profesia sa se exercite pentru asigurarea securitatii juridice si judiciare a persoanelor intr-un mediu socio-economic in care suprematia legii sa devina principiu de baza al activitatii avocatiale. Activitatea profesionala intemeiata pe competenta, integritate si responsabilitate este cheia asigurarii progresului real al profesiei;
- Organele profesiei trebuiau sa propuna, pana la prezentul Congres, un proiect de armonizare a procedurilor de acces in profesia de avocat cu procedurile de acces in celelalte profesii juridice.
- Reconversia profesionala a practicantilor profesiilor juridice fara distorsiuni, discriminari, ori bariere bazate pe verificarea competentelor profesionale constituie singura solutie apta sa permita gestionarea corecta a resurselor umane de care dispun profesiile juridice conexe sistemului judiciar si cele ale sistemului judiciar insusi.
- Congresul anterior a hotarat ca organele profesiei sa conlucreze cu facultatile de drept agreate de profesia de avocat, pentru a se identifica solutii si a se elabora principii comune privind adaptarea invatamantului juridic romanesc la nevoile actuale si de perspectiva ale profesiei de avocat.
Click aici pentru a citi integral Raportul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. 22-24 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. 22, pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. 1 lit. c. I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la fondul de handicap, am primit raspunsul anterior de la dvs, in care ne-ati transmis ca incepand cu acest an, angajtorii care au posturi vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati trebuie sa solicit printr-o cerere sprijinul ONG urilor care presteaza asfel de servicii. Intrebarea este, daca nu avem posturi vacante potrivite pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati, trebuie sa facem dovada ca nu avem? Pentru angajatii cu handicap de anul trecut, inteleg ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<