Pretentii – comerciale Admisibilitatea clauzei de preluare a pasivului societatii divizate doar de catre una dintre societati in cazul divizarii totale.
Tip: Sentinta comerciala Va recomandam Cum sa reusiti cu brio la examenul de titularizare Cei trei pasi necesari Culegerea de „Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE” este gandita si elaborata pentru obtinerea punctajului maxim la proba scrisa a examentului de titularizare. Lucrarea se adreseaza profesorilor de...
Nr./Data: 2422 (01.11.2006)
Autor: JUDECATORIA BALS
In cazul divizarii totale a unei societati comerciale prin conventia societatilor (existente sau nou infiintate) succesoare in drepturi se poate stabili ca pasivul societatii sa fie preluat doar de una dintre societatile succesoare in drepturi desi activul a fost impartit intr-un alt mod, respectiv intre toate societatile.
Prin sentinta civila nr.2422/01.11.2006, a Judecatoriei Bals a fost admisa in parte actiunea reclamantei si a fost obligata parata SC D.V SRL la plata sumei de 563,93 lei RON, respingandu-se actiunea fata de paratele SC C.L. SRL, A.E SRL si SC A.E SRL.
Prin Decizia civila nr.9/22.02.2007 a Tribunalului Olt s-a respins recursul paratei SC D.V.SRL ca neintemeiat.
Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori
Instanta de fond a motivat ca spre deosebire de cazul infiintarii unei societati comerciale cand clauzele leoniene sunt interzise ( fiind lovita de nulitatea absoluta o clauza prin care un asociat a participat numai la castig nu si la pierderi ) in situatia divizarii totale a unei societati comerciale prin conventia societatilor (existente sau nou infiintate) succesoare in drepturi se poate stabili ca pasivul societatii sa fie preluat doar de una dintre societatile succesoare in drepturi desi activul a fost impartit intr-un alt mod, respectiv intre toate societatile.
Numai in situatia cand societatea care a preluat pasivul este insolvabila o clauza de genul celei mentionate anterior este lovita de nulitate absoluta deoarece in acest caz ar fi fraudate interesele creditorilor societatii divizate.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Civil aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea detalii despre Proprietatea Privata si Moștenire + explicatiile privind Partajul, Contractul de Vanzare sau Prescriptia. Detalii despre CE, CAND si CUM se aplica in lege.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<