Parlamentul Romaniei a adoptat proiectul de lege prin care alocatiile copiilor vor fi marite anual. Masura intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2020.
ACTUALIZARE - Proiectul de lege a fost promulgat de seful statului si a fost publicat in Monitorul Oficial, asadar acesta se afla in vigoare! Masura se aplica. Alocatiile copiilor se vor mari anual prin indexarea cu rata inflatiei.
Informatiile initiale sunt disponibile mai jos, impreuna cu explicatiile aferente.
--
Initiatorul acestui proiect, Robert Sighiartau, a anuntat rezultatul votului in mediul online spunand ca a obtinut "inca o victorie pentru copiii Romaniei".
"Parlamentul a votat in unanimitate propunerea mea legislativa de indexare a alocatiilor de stat pentru copii cu rata inflatiei. Din 2020, anual, alocatiile vor creste pentru a acoperi inflatia si pentru a le asigura copiilor o alocatie cat mai decenta", a transmis Sighiartau.
Conform rezultatelor de vot electronic, au fost 242 de deputati prezenti din care 242 au votat pentru modificarea Legii nr. 61/1993.
Parlamentarul PNL a mai adaugat ca "a fost greu, dar s-a terminat cu bine".
Rata medie anuala a inflatiei reprezinta cresterea medie a preturilor de consum intr-un an fata de anul precedent. Aceasta rata se calculeaza ca un raport, exprimat procentual, intre indicele mediu al preturilor dintr-un an si cel al anului precedent, din care se scade 100. La rindul lor, indicii medii ai preturilor din cei doi ani se determina ca medii aritmetice simple ale indicilor lunari din fiecare an, calculati fata de aceeasi baza.
Legea pentru completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii a fost adoptata de Camera Deputatilor in calitate de for decizional, desi Senatul respinsese actul si Guvernul anuntase ca nu o sustine.
Cartea verde a contabilitatii
Portal Codul Muncii
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Din fericire, deputatii au hotarat ca propunerea de majorare anuala a alocatiilor copiilor sa fie, totusi, facuta.
Modificarea art. 3 consta in introducerea unui nou alineat dupa alin. 1, adica alin. (1^1), prin care se stipuleaza urmatoarele:
In momentul de fata, alocatia pentru copiii care au depasit varsta de 2 ani este de 150 de lei/luna. Avand in vedere ca rata medie anuala a inflatiei este la ~4% in acest moment, odata ce va avea loc indexarea alocatiilor, acestea ar trebui sa creasca cu ~6 lei.
Incepand cu 1 ianuarie 2020, alocatiile copiilor vor fi indexate anual. Asadar, an de an valoarea acestora va creste, daca autoritatile nu hotarasc amanarea sau anularea acesteia.
Atentie! Proiectul de lege nu se aplica momentan. Mai este nevoie de promulgarea presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial! Anticipam, insa, ca acest lucru se va intampla destul de repede.
Alaturi de Robert Sighiartau au mai semnat pentru indexarea anuala a alocatiilor si: Andronache Gabriel, Ardelean Ben-Oni, Bica Danut, Bodea Marius, Bumb Sorin-Ioan, Calista Mara-Daniela, Chereches Florica, Chereches Viorica, Dobre Victor Paul, Fador Angelica, Gheorghe Tinel, Gheorghiu Bogdan, Giugea Nicolae, Gudu Vasile, Heius Lucian-Ovidiu, Leoreanu Laurentiu-Dan, Lungu Tudorita, Mares Mara, Mihalescul Dumitru, Moldovan Sorin-Dan, Olar Corneliu, Oprea Dumitru, Palar Ionel, Popescu Pavel, Preda Cezar-Florin, Predoiu Marian-Catalin, Prisca Razvan Sorin, Raetchi Ovidiu Alexandru, Romanescu Cristinel, Roman Florin-Claudiu, Saftoiu Ana Adriana, Sighiartau Robert-Ionatan, Sovaiala Constantin, Stefan Ion, Stirbu Gigel-Sorinel, Varga Vasile, Vilceanu Dan
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE