Pensiile ocupationale sunt reglementate prin Legea nr. 1/2020 cu modificarile si completarile ulterioare. La inceputul acestui an, ASF a autorizat primul administrator de fond care poate incheia pensii ocupationale, asa numitul Pilon 4 de pensii. Iata cateva lucruri pe care e bine sa le stiti despre pensiile ocupationale.
Pensia ocupationala vine in completarea pensiilor acordate de sistemul de pensii din Romania, respectiv pensia de stat, pensiile administrate privat si cele facultative.
Potrivit ASF, participantul la un fond de pensii ocupationale poate fi orice persoana aflata intr-o relatie contractuala de munca cu un angajator, persoana fizica sau juridica, ale carei activitati ocupationale ii dau sau ii vor da dreptul la o pensie in conformitate cu dispozitiile privind sistemul de pensii ocupationale.
Aderarea la o schema de pensii ocupationale este facultativa, iar dreptul de proprietate asupra contributiilor cu care participa angajatorul si/sau angajatul la un fond de pensii ocupationale, precum si a rezultatelor investirii acestor contributii, revine salariatului dupa un termen de cel putin trei ani de la aderarea la fondul de pensii, conform prevederilor contractului colectiv de munca / protocolului si a contractului de administrare.
Daca un angajator decide sa stabileasca o schema de pensii ocupationale, el este obligat sa ofere informatii despre aceasta tuturor angajatilor sai si poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru lucratori pe criterii de vechime, functie sau drepturi salariale.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Contributia la un fond de pensii ocupationale reprezinta suma calculata ca un procent din castigul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii ocupationale. Contributia proprie a unui participant poate fi de maximum o treime din veniturile sale salariale brute lunare sau din veniturile asimilate acestora fara a depasi, impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea, jumatate din salariile nete lunare, respectiv din veniturile asimilate.
In cazul in care un angajator decide sa stabileasca o schema de pensii ocupationale, acesta are obligatia sa ofere schema tuturor angajatilor sai si sa vireze contributii. Angajatul poate participa, daca doreste, conform schemei.
Angajatorul poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru angajatii sai pe criterii de vechime, functie sau drepturi salariale.
Incheierea unor relatii contractuale intre o persoana si un angajator nu poate fi conditionata de obligarea persoanei respective de a contribui in nume propriu la un fond de pensii ocupationale.
Participantul la un fond de pensii ocupationale poate fi orice persoana care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si care indeplineste conditiile prevazute in schema/prospectul fondului de pensii ocupationale.
Contributiile angajatorului si ale angajatului se datoreaza, se colecteaza si se vireaza de catre angajator pe baza numelui, prenumelui si a codului numeric personal al participantului. Contributiile persoanelor care obtin venituri din activitati independente sunt virate direct de catre acestea pe baza numelui, prenumelui si a codului numeric personal al participantului.
Potrivit Legii nr.1/2020, Art 89, incetarea platii are urmatoarele efecte:
(1) Daca un participant inceteaza plata contributiei, acesta isi pastreaza drepturile, conform regulilor prospectului si/sau schemei de pensii ocupationale, cu exceptia cazului in care a solicitat un transfer de lichiditati banesti catre alt fond.
(2) Daca un participant devine incapabil de a presta o munca, ca urmare a invaliditatii, acesta va avea dreptul de a primi contravaloarea activului personal, in conformitate cu reglementarile A.S.F.
(3) Daca un participant decedeaza inainte de pensionare, contravaloarea activului personal se distribuie mostenitorilor participantilor, definiti conform prevederilor Codului civil, conform actului de succesiune.
(4) Participantul la un fond din Romania, care a fost detasat intr-o alta tara, are dreptul la continuarea platii contributiilor la acel fond pe durata detasarii sale.
(5) Participantii la un fond au dreptul la egalitate de tratament si in cazul schimbarii locului de munca, domiciliului sau resedintei intr-o alta tara, stat membru al Uniunii Europene sau stat apartinand Spatiului Economic European, acestia putand pastra dreptul la pensia ocupationala castigata in cadrul fondurilor din Romania sau putandu-si transfera contravaloarea activului personal, in cuantumul ramas dupa scaderea tuturor taxelor si a cheltuielilor aferente prevazute in prospect.
Prin crearea cadrului legislativ pentru acordarea pensiilor ocupationale se realizeaza:
"Pensia ocupationala este o forma de fidelizare, o nota suplimentara de atractivitate a unui anumit contract de munca, astfel incat angajatul sa simta o protectie financiara suplimentara oferita de angajator, bani care se acumuleaza pentru varsta pensionarii. In acelasi timp, si angajatul poate sa aiba o contributie suplimentara la fondul de pensie ocupationala. (...) Este o forma de economisire pe termen lung, deci este o pensie, nu este un fond de investitii din care poti retrage oricand”, declara purtatorul de cuvant al ASF, Dan Apostol, la inceputul acestui an.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE