Senatul Romaniei a respins Ordonanta de Urgenta prin care alocatiile urmau sa creasca cu doar 20%, fata de dublarea acestora prevazuta de Legea nr. 14/2020. Ce se intampla de acum incolo?
Inainte de toate, trebuie sa ne reamintim ce s-a intamplat cu marirea alocatiilor copiilor de s-a ajuns la acest constant ping-pong intre Executiv si Legislativ cu privire la acest subiect.
La inceputul anului in curs,
Parlamentul Romaniei a adoptat varianta modificata a Pl-x nr. 124/2019 prin care alocatiile copiilor erau efectiv dublate. Astfel, trebuia sa se ajung la 600 de lei pentru cei cu varsta de pana la 2 ani (3 ani, in cazul copiilor cu handicap), 300 de lei pentru cei care au intre 2-18 ani si 600 de lei pentru cei cu varsta intre 2-18 ani care au un handicap.
Presedintele tarii a promulgat proiectul de lege prin Decretul nr. 29/2020, asadar acesta a devenit Legea nr. 14/2020.
Imediat dupa promulgare, Ludovic Orban a anuntat ca masura nu se poate aplica. Seful Guvernului a anuntat ca marirea va fi amanata pentru august 2020. Lucrul acesta s-a intamplat prin OUG nr. 2/2020.
Cateva luni mai tarziu, Parlamentul a respins amanarea maririi alocatiilor copiilor. Guvernul a atacat la CCR hotararea Legislativului, dar a pierdut.
La final de iulie 2020, Executivul a adoptat un calendar de marire al alocatiilor prin OUG. Acesta, insa, era diferit fata de ce votase Parlamentul. Ordonanta prevedea o crestere de 20% in august 2020 si alte patru astfel de majorari semestriale pana la final de 2022.
Acum Ordonanta de majorare etapizata a alocatiilor a ajuns in Parlament pentru aprobare. Senatul, prima Camera sesizata, a respins masura Guvernului de a creste treptat veniturile copiilor. Acestia subliniaza ca alocatiile trebuie sa creasca conform Legii nr. 14/2020. Decizia fost adoptata cu 87 de voturi "pentru", 29 "impotriva" si 12 abtineri.
Senatoarea Florina Presada a subliniat ca, in ultimii ani, alocatiile copiilor ”au devenit un subiect preferat de catre politicienii vechilor partide, PNL si PSD, pentru a castiga capital politic”.
"In acest moment, politica iresponsabila si populista din ultimii ani a celor de la PSD dar si a celor de la PNL, au dus la alocari irationale de resurse cu scopul de a mitui poporul pentru voturi. Cu atat mai iresponsabila s-a dovedit a fi politica populista a acestor propuneri bazate pe cresteri din pix in acest context de pandemie, cand cheltuielile publice au depasit de mult cote ingrijoratoare. USR este de acord cu aceste cresteri atat timp cat ele sunt sustenabile si pot fi platite de aici incolo. Pentru ca aceste alocatii trebuie sustinute ulterior luna de luna, an de an. In cele din urma, daca nu vom gasi surse reale de finantare, tot copiii de azi vor plati cresterea propriei alocatii, pentru ca astfel de masuri ii indatoreaza pe ei, si asta doar pentru ca aceste partide vor sa castige lupte electorale in acest fel", a spus Florina Presada.
Acum decizia finala apartine Camerei Deputatilor. Daca alesii decid sa respinga Ordonanta, atunci Legea trebuie sa se aplice - alocatiile vor trebui dublate.
Exista, bineinteles, cateva variante de atac pe care le mai are Guvernul Orban, insa sansele sunt mici ca acest lucru sa se intample, avand in vedere ca ne aflam in perioada electorala.
Ne ramane de vazut.
Simultan, insa, ne reamintim faptul ca
Legea pensiilor prevede o crestere de 40% a punctului de pensie in septembrie 2020. Aceasta marire are sanse extraordinar de mici sa devina realitate.
Noi vom reveni cu actualizari si va vom mentine informati.