Victimele violentei domestice vor beneficia de cursuri gratuite de formare profesionala, iar angajatorii vor primi subventii pentru angajarea acestora, potrivit unui proiect de lege depus vineri in Parlament.
Deputata neafiliata Oana Cambera, membra a REPER, a anuntat ca a depus un proiect de lege care va sprijini victimele violentei domestice, pentru a creste sansele acestora la incadrarea in munca si, in acelasi timp, va reduce dependenta lor financiara de abuzatori.
Potrivit initiativei legislative, victimele violentei domestice, inregistrate la Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca, vor putea beneficia de servicii gratuite de formare profesionala, ca "prim pas firesc pe care statul il poate face activ pentru a creste capacitatea victimelor de a deveni independente financiar", scrie
Agerpres.
Facilitati fiscale pentru angajatorii care incadreaza in munca victimele violentei domestice
Totodata, prin proiectul de lege se propune includerea victimelor violentei domestice ce nu ocupa un loc de munca in categoriile de someri pentru care statul acorda facilitati fiscale indirecte, respectiv sume de bani ce sunt primite de angajatorul care incadreaza in munca persoanele din aceste categorii.
"Legea deja prevede mai multe categorii ce intampina dificultati in ocuparea unui loc de munca, precum somerii in varsta de peste 45 de ani sau tinerii si este firesc sa extinda cadrul si catre victimele violentei domestice", argumenteaza initiatoarea.
"Proiectul de lege a fost semnat de colegi parlamentari din toate partidele, carora le multumesc pentru interesul manifestat deasupra culorilor politice si aplecarea pentru solutii. Sunt deschisa catre sugestii de completare sau modificare, daca va fi cazul, si sper intr-o buna colaborare si cu Ministerul Muncii si Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse pentru sustinerea acestui proiect", a precizat Oana Cambera, intr-un comunicat de presa.
Proiectul a fost depus in contextul zilei de 25 noiembrie, cand este marcata Ziua internationala pentru incetarea violentei impotriva femeilor.
Multe dintre femeile abuzate sunt dependente financiar de partenerii agresivi
Deputata aminteste ca victimele violentei domestice sunt o categorie de persoane vulnerabile, persoane ce au nevoie de sprijin din partea statului, iar solutia pentru scoaterea persoanelor din starea de vulnerabilitate nu este asistenta sociala pe termen lung, ci sustinerea, pe cat posibil temporara, a celor aflati in vulnerabilitate pentru a-si recapata viata independenta.
"Violenta in familie este cea mai raspandita forma de agresiune fizica din Romania, cu zeci de mii de vieti in vulnerabilitate. Anul acesta am co-initiat o lege ce a fost promulgata, pentru a facilita accesul la locuire, iar acum continui demersurile pentru a sustine independenta victimelor. (...) Dependenta financiara a femeilor abuzate de partenerii agresivi este un factor pe care nu il putem ignora, atunci cand discutam de combaterea violentei domestice. Un loc de munca este principala cale de a ajuta victima sa-si poata cumpara cele necesare, sa achite cheltuielile legate de scoala, sa faca economii sau sa isi inchirieze o locuinta", a declarat Oana Cambera.
Deputata aminteste totodata ca, potrivit celor mai recente declaratii ale Ministrului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, in ultimele 9 luni ale anului 2022 s-au inregistrat 66.000 de interventii ale Politiei in cazuri de violenta domestica, jumatate dintre acestea fiind in mediul rural, si au fost emise peste 15.000 de ordine de protectie, ceea ce arata ca fenomenul violentei domestice ramane una dintre cele mai mari confruntari ale statului, chiar si in 2022, situatia fiind cu atat mai grava cu cat studiile arata ca de foarte multe ori victimele aleg sa pastreze tacerea si sa nu ceara ajutorul autoritatilor pentru stoparea situatiei de abuz in care se afla.
De asemenea, Oana Cambera arata ca in Romania costurile asociate violentei domestice, conform raportului Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE), sunt extrem de ridicate, 951 milioane de euro reprezentand numai totalul productiei economice pierdute.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In conditiile in care avem un candidat pentru ocuparea unui post vacant de Tehnician cu cazier judiciar inscris cu urmatoarele date: Stabileste un an inchisoare cf art. 83, 84 NCP dispune amanarea aplicarii pedepsei - termen de incercare 2 ani pt savarsirea faptei prevazute de art. 336 alin. 2 NCP, obligatia sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala si sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile, dispusa prin SP nr. ... din 06....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<